Restaurace, muzeum i turistické centrum. Co bude se Zelenou Horou?

04.02.2023 16:21

Veřejnosti byla představena vize týkající se Zelené Hory na Nepomucku. Nepříliš využívaná a udržovaná historická památka by mohla opět ožít.

zelená hora

"Plzeňský kraj po podpisu memoranda zadal na podzim roku 2022 vznik ideového záměru, jakési vize, co by se se Zelenou Horou dalo dělat, jakým obsahem ji naplnit, aby ten objekt byl do budoucna životaschopný," uvedl k tomu Mgr. Zdeněk Hazdra Ph.D, zástupce Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje. 

V obci Klášter byla v pondělí  30. ledna představena veřejnosti vize. “Vize zahrnuje například vybavení zámku původním mobiliářem a vznik pěti dalších muzejních expozic, cílených především na období 1938 - 1989, počítá rovněž se dvěma restauracemi, turistickým centrem, ubytováním, pronájmem prostor, s obnovou a využitím Šternberského dvora,” uvedlo město Nepomuk.

"Nemělo by se jednat pouze o historické artefakty, ale rovněž o moderní technologie, rozšířenou realitu, zapojení výzkumů, univerzit i jiných škol. Zelená Hora by měla být centrem obnovy, které prolíná tradici s budoucností a je přirozeným středobodem regionu," doplnil Hazdra.

To vše je zatím jen hudba budoucnosti. Do konce letošního roku by mohla vzniknout studie. “Po dokončení vize obnovy by měla navázat v letošním roce studie proveditelnosti, kterou má rovněž z velké části financovat Plzeňský kraj. Studie proveditelnosti bude hotova v závěru roku 2023,” uvádí město.

Aktuálně se hledá nový nájemce na 3 roky, který by provozoval kulturní akce a prohlídky pro veřejnost. Záměr je vyvěšen na úřední desce obce Klášter, zájemci se mohou hlásit do 11. února 2023.

Memorandum na obnově a využití zámku, podepsané sedmi subjekty, tak přináší první výsledky. Mezi jeho signatáře patří Ministerstvo kultury, Ústav pro studium totalitních režimů, Plzeňský kraj, organizace Post Bellum, Matice Jana Nepomuckého, město Nepomuk a obec Klášter, pod kterou zámek spadá.

Foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24