QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

24.04.2024 19:58

Po třech letech se bude v Plzni hrát finále poháru!

Viktoria doma porazila Zlín 3:0

Silný vítr láme stromy, na jižním Plzeňsku je přerušen provoz na železnici - FOTKY

03.02.2023 18:16     03.02.2023 18:47

Silný vítr opět udeřil a hasiči mají znovu plné ruce práce s popadanými stromy. Na jižním Plzeňsku je kvůli padlému stromu přerušen provoz na železniční trati. Národní park varuje návštěvníky! Nejhorší situace je na Domažlicku a Klatovsku.

silný vítr
silný vítrhasici vitrhasicič vitrhasiči vítr 6hasiči vítrhasiči Dobřany 1Hasiči Dobřany 4Hasiči Dobřany 8hasiči dobřanyhasiči nýrsko chudenínchudení hasiči Nýrsko

Provoz je přerušen na železniční trati 191 Plzeň-Jižní Předměstí - Strakonice v úseku Nepomuk – Pačejov. Strom spadl na koleje u obce Mileč. Probíhá odstraňování následku pádu stromu a podle informací z Českých drah je provoz zcela zastaven, prozatím bez náhrady.

Hasiči vyjíždějí k desítkám případů napříč regionem. Jen do 14 hodin měli 22. přřípadů a stále příbývají.

Nejhorší situace je na Domažlicku, Klatovsku a Tachovsku. Odpoledne odstraňovali popadané stromy v Tachově, ve Velharticích na Klatovsku, u Přimdy ve Velkých Dvorcích, v obci Žebráky na Tachovsku, v Kenčí pod Čerchovem, na Babylonu, ale také na Rokycansku a dalších místech. Dobřanští hasiči zasahovali odpoledne v Lidické ulici, kde uvolněné plechy na střeše hrozily pádem na ulici.

Před obcí Chudenín došlo kvůli poryvu větru k nalomení telefonního sloupu a prověšení na silnici. "Na místě byla Policie ČR a městská Policie, ty nám uzavřeli silnici z obou směrů. My jsme sloup uřízli a provizorně připevnili k betonovému sloupu," informovali nýrští hasiči, kteří na místě zasahovali.

Silný vítr s nárazy nad 65 km/h se očekává až do sobotního rána. Výstraha Českého meteorologického ústavu platí pro celý Plzeňský kraj až do soboty 4. února 6:00 hodin.

Největší riziko pádu stromů je na Domažlicku, Klatovsku a Sušicku. Na Šumavě dochází k pádům pod tíhou nového mokrého sněhu a NP Šumava už varuje všechny návštěvníky.

"Husté sněžení, které Šumavě zajistilo desítky centimetrů nového sněhu, s sebou nese i výrazné nebezpečí. Pod tíhou sněhové pokrývky dochází k vývratům a zlomům stromů, jejich částí, tedy špiček, větví a to na celém území NP a CHKO Šumava. Všichni návštěvníci musejí dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v lesních porostech na turistických a běžeckých trasách, v blízkosti solitérních stromů nebo skupinek stromů na bezlesních plochách, ale také při jízdě autem na komunikacích všech tříd na území NP a CHKO Šumava," řekl k aktuální situaci Jan Dvořák, tiskový mluvčí národního parku.

Před vstupem do lesů varují i Domažlické městské lesy. "Je nám velice líto, ale běžkařské trasy kolem Čerchova se začnou upravovat až od pondělí. Důvodem je těžký mokrý sníh, pod kterým padají nejen větve, ale i celé stromy. Bylo by to život ohrožující jak pro pana rolbaře, tak i pro Vás. Děkujeme za pochopení,"

foto: HZSPK, fcb. Hasiči Dobřany, fcb Hasiči Nýrsko
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24