QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slavný plzeňský labutí pár se zahnízdil. Vodili nás za nos, říká Makoň

06.04.2023 14:48

O pokusech odchytit labutí pár, který se vrátil na řeku Radbuzu v Plzni, pravidelně informujeme. Labutí samec přezdívaný Trenér se svou družkou zahnízdili. Odchyt se tedy odkládá.

Trenér hnízdí_0423_DESOP (1)
Trenér hnízdí_0423_DESOP (1)Trenér hnízdí_0423_DESOP (3)Trenér hnízdí_0423_DESOP (2)

Labutí pár se týmu ze Záchranné stanice živočichů Plzeň nepodařilo před zahnízděním odchytit a přemístit na bezpečnější místo. Na rychlostní kanoisty tak bude čekat i tuto sezonu labutí samec s přezdívkou Trenér, který jim rád pomůže s rychlostí.

„Letošní hnízdní sezóna labutího páru na řece Radbuze u loděnice rychlostních kanoistů je opravdu hodně zajímavá. Nejenom, že nás 12letý samec neustále školí a se samicí se nám ho nepodařilo odchytit, ale letos na nás dokonce snad vymyslel i důmyslnou lest. Ještě nikdy se to tady nestalo, ale labutí pár letos postavil celkem tři hnízda,“ informoval Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Trenér se svoji partnerkou vodil tým kolem Karla Makoně za nos. „Podle dat, propočtů a ověření aktuálního stavu nás samec se samicí vodili za nos a v době, kdy jsme se snažili o poslední pokus je odchytit a přesunout, tak už samice byla těsně před snášením a možná už měla i sneseno první vejce,“ říká Makoň a dodává. „To jsme však my nevěděli, jelikož na prvním a původně postaveném hnízdě pod DEPO2015 se nikdy nikdo nezdržoval a ani neseděl.“

Od středy 15. 3. 2023 má Trenér na krku speciální ornitologickou značku a zastřižené letky na jednom křídle.

Tyto krční límce různých barev se pro labutě používají na celém světě.

Trenér má límec červený s číslem B110.

„To, že pár má ještě jedno hnízdo hned pod tím prvním, jsme věděli, ale to, že má ještě třetí hnízdo u loděnice, do kterého samice snáší vejce, jsme zjistili až v momentě, kdy na něm začal samec vejce hlídat. Vše potvrdila zpráva od kolegy Karla Rady, který v pondělí 3. 4. 2023 vyfotil na hnízdě jak samce, tak první tři vejce. Pokud dobře počítám, tak snášet začala samice 1. dubna a do dnešního dne by mohlo být v hnízdě už 5 vajec,“ říká Makoň.

Labutí pár tak připravil pro tým Karla Makoně pěknou lest. „Osobně nesnáším polidšťování zvířat a přisuzování divokým zvířatům naše lidské vlastnosti. Všeobecně ani labutě nepovažuji zrovna za příliš inteligentní ptáky, ale musím přiznat, že tenhle pár nás letos opravdu dokonale převezl,“ přiznává.

Tým ze Záchranné stanice živočichů Plzeň nyní bude vyčkávat, až se vejce vylíhnou. „Po vylíhnutí vajec nás čeká odchyt celého páru i s mláďaty a jejich přesun na bezpečnější lokalitu. Každý rok totiž čerstvě vylíhnutá mláďata většinou do týdne popadala rodičům pod 4 m vysoký, strmý a pro labutě nepřekonatelný jez u Mrakodrapu, tím hnízdění pro Trenérovic většinou i skončilo,“ uzavírá Karel Makoň.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24