QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tvůrci filmu Amerikánka obsadili plzeňskou Papírnu - FOTKY

11.07.2022 18:12

Filmaři a herečky filmu Amerikánka s dětmi z dětských domovů obsadili o uplynulém víkendu plzeňskou Papírnu. Film o ženě, která dětství prožila v domově, u pěstounů i v pasťáku, má přijít do kin přístí rok.

foto Michal Sikora _1
foto Michal Sikora _12_foto Michal SikoraAmerikanka_foto Martin DoubaAmerikanka_foto Michal SikoraFilm Amerikanka foto Martin Doubafoto Michal SikoraViktor Tauš_Michal Sikora foto Elis Kondelíková

Spolu s dětmi z dětských domovů zkoušely v Plzni herečky Pavla Beretová, Klára Melíšková a režisér Viktor Tauš vybrané scény, které se ve filmu objeví. Příběh Amerikánky vychází ze skutečných událostí a byl také zpracován pro divadelní scénu. Nyní vzniká celovečerní snímek. Jeho výrobu podporřil Plzeňský kraj částkou 650 tisic korun. Celkový rozpočet filmu činí 50 milionů korun.

Amerikánka je sociální drama o dívce a poté ženě, která své dětství prožila v dětském domově, u pěstounské rodiny a také v pasťáku. “Amerikánka je archetypální dětskou hrdinkou jaké známe ze světové literatury. V mém světě stojí vedle Dickensova Olivera Twista nebo Dahlovy Mathildy. Amerikánka je vedle nich navíc skutečným příběhem dětí, které se dokázaly postavit na vlastní nohy a svými osudy formovaly náš dnešní sociální systém,”, uvedl režisér Viktor Tauš při návštěvě v Plzni.

Ve filmu budou hrát děti z dětských domovů, které byly vybrány formou castingu. Jde o mladší děti od 4 do 7 let a objeví se v něm i starší děti v pasťáku. Právě s těmi se v plzeňské Papírně konaly herecké workshopy.

Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje se dětem snažila pobyt v Plzni ještě více zpestřit. Jak uvedla vedoucí kanceláře Radka Šámalová, děti si na připravených kolech mohly projet plzeňské ulice. 

„Děti si pobyt v Plzni náramně užily. Byť měly intenzivní program, odjížděly z Plzně nadšeny a s úsměvy na rtech. Ranní procházka kolem řeky, herecké a pohybové workshopy během dne a zážitkové poznávání města na kolech v podvečer. Za celý tým musíme pochválit přístup místních, kteří byli neuvěřitelně vstřícní a nápomocní, nic nebyl problém a zejména kuchyně v Papírně byl opravdový zážitek”, uvedl výkonný producent filmu Michal Sikora.

V příštím roce je v Plzni plánováno turné Koncert pro Amerikánku, které bude následně putovat do dalších českých regionů. „V rámci letošního filmového festivalu Finále Plzeň bude také uveden snímek Divadlo ve filmu: Amerikánka. Na tuto prezentaci navážou projekce  a besedy na školách v Plzeňském kraji”, doplnila Lucie Kantorová, radní pro školství města Plzně.

Premiéra připravovaného filmu se plánuje také v Plzni, aktuálně probíhají jednání právě s plzeňskou Papírnou.

FOTO: Michal Sikora, Martin Douba, Elis Kondelíková

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24