QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Dobřanech kompletně shořel byt, několik osob včetně dítěte skončilo v nemocnici - FOTKY

14.12.2022 18:20     15.12.2022 10:55

Hasiči i záchranáři zasahovali ve středu odpoledne v Dobřanech v Husově ulici u požáru bytu. Několik osob muselo být evakuováno. Požár zasáhl kompletně celý byt.

pozar dobrabny
pozar dobrany2pozar dobrabnypozar dobrany3pozar dobrany5pozar dobrany4

Požár vypukl odpoledne kolem 15. hodiny, hořel byt ve druhém patře. "Hasíme v zasaženém bytu a prohledáváme byty v podlažích nad ním," uvedl při zásahu mluvčí hasičů Petr Poncar.

Záchranná služba měla v péči několik osob, všechny potíže souvisely s nadýcháním kouřových zplodin. Hasiči zachránili na místě ženu s dítětem, kterou vyvedli z hořícího objektu. Všechny práce prováděli v dýchací technice. 

"Z místa transportujeme dvě ženy cca 80 let s dušností, po nadýchaní do Stodské nemocnice. Mladou ženu s dítětem se stejnými potížemi na akutní příjem Fakultní nemocnice Plzeň -Lochotín," upřesnila zranění mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Škoda je podle mluvčího hasičů vysoká. "Škoda činá předběžně 2 miliony korun, uchráněné hodnoty cca 80 milionů korun," upřesnil Poncar a dodal: "Požár poškodil rozvody vody v domě. Hasiči vypnuli veškěré energie, objekt odvětráváme. Na místě byly tři cisternové stříkačky a jedna automobilová plošina."

AKTUALIZACE:

Na místě požáru byli policisté jako první a pomohli evakuovat obyvatele domu. "Hlídka policistů byla na místě za dvě minuty od oznámení a při příjezdu byl požár v plném rozsahu, neboť z bytu v druhém patře vycházel hustý tmavý kouř. Hlídka ihned vběhla do budovy a vyzývala obyvatelé k urychlenému opuštění svých domovů. Na chodbě v druhém patře byla starší žena, které již pomáhali v evakuaci ostatní nájemníci bytů," popsala sled událostí mluvčí policie Eva Červenková.

"Policisté byli upozorněni, že o jedno patro výš bydlí ještě jedna starší paní. Hlídka policistů vyšla do třetího patra, kde byl ale již celý prostor chodby silně zakouřen. Zde našli starší paní, která ale byla špatně mobilní, a tak ji policisté snesli ven do bezpečí před dům. Dvě ženy ve věku sto let a dvaadevadesát let byly převezeny k lékařskému ošetření do nemocnice," doplnila mluvčí policie s tím, že po uhašení požáru si celou věc převzali kriminalisté z územního odboru Plzeň venkov. "Kriminalisté v současné chvíli můžou vyloučit úmyslné založení a přesnou příčinou vzniku požáru se zabývají," uzavřela Eva Červenková.

foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24