QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V unikátní Americké zahradě na Klatovsku se bude kácet

02.03.2023 15:04

V ochranném pásmu národní přírodní památky Americká zahrada budou v příštích dnech vykáceny vybrané stromy. Na žádost Agentury ochrany přírody ČR je pokácí státní podnik Lesy ČR.

CG0A0200

Cílem kácení je zlepšení podmínek v přírodní památce. Vybrané stromy totiž zastiňují dřeviny v arboretu a brání v růstu novým výsadbám. „S kácením v ochranném pásmu počítá plán péče o tuto národní přírodní památku. Jeho součástí jsou nové výsadby, které by měly nahradit uhynulé dřeviny nebo vhodně doplnit stávající složení druhů. Právě proto je potřeba některá místa prosvětlit. Vysoké stromy okolního hospodářského lesa arboretum zastiňují a nedovolují dobře růst nejen stávajícím dřevinám, ale ani novým výsadbám. Špatně rostou také stromy dříve vysazené do volných míst po obvodu památky, například jasan pensylvánský a americký v jihozápadním rohu nebo skupina borovic při východní hranici památky,“ sdělila Milena Prokopová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Kácení bude náročné. Nesmí se poškodit vzácné dřeviny v arboretu. „Samotné kácení v blízkosti přírodní památky bude náročné a v některých případech se neobejde bez nákladného, tzv. postupného kácení stromolezeckou technikou. Zásadní je, aby při práci nebyly poškozeny vzácné dřeviny v arboretu,“ říká Libor Hanzlík z LČR s.p., lesní správy Klatovy.

„Návštěvníky Americké zahrady žádáme během kácení o maximální možnou opatrnost, doporučujeme sem v době těžby a odklízení vzniklého materiálu raději nevstupovat. Zároveň prosíme o shovívavost, kácení vzrostlých stromů se neobejde bez dočasného narušení estetického dojmu z arboreta. Veškeré pozůstatky po těžbě budou brzy odstraněny a plocha opět upravena,“ dodává Milena Prokopová.

NPP Americká zahrada je arboretum cizokrajných i místních stromů a keřů, které bylo v roce 1842 založeno jako školka okrasných dřevin pro výsadby v okolí zámku Lázeň u Chudenic na Klatovsku. Některé stromy z té doby zde rostou dodnes.

Čtěte také tip na výlet: NS Žďár. Přes Americkou zahradu, kolem rozhledny Bolfánek

FOTO: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24