Velká pomoc pro hasiče! Plzeňští dronaři testují nový zhášecí dron

05.01.2023 18:00

Plzeňští dronaři vytvářejí nový typ dronu pro potřeby Hasičského záchranného sboru České republiky. Ten ponese speciální zhášecí patrony, jejichž úkolem bude uhasit lokalizované ohnisko požáru v uzavřených prostorech.

Zhaseci_dron_SITměsta Plzně

Na vývoji speciálního bezpilotního letounu spolupracují Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně s odborníky z ČVUT a společnosti Fly4Future. „Drony mají širokou škálu využití. My jsme si stanovili jako prioritu spolupráci s integrovaným záchranným systémem, protože v této oblasti vidíme velký smysl. Jsem moc rád, že se v Plzni nebojíme pouštět do projektů, které v Česku nemají obdoby. Skutečnost, že k jeho využití bude potřeba změna stávající legislativy, dokazuje, že Plzeň je opravdu městem inovací,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Prototyp nového stroje je vybaven termokamerou, díky níž je možné lokalizovat ohnisko požáru. Zásadní inovací je pak schránka obsahující zhášecí patrony.

Projekt je nyní v testovací fázi a odborníci mají před sebou řadu výzev. Pokud všechno půjde podle plánu, odborníci by rádi na jaře představili nový typ dronu také policistům. „Vidíme zde potenciál, bezpilotní letoun nemusí vystřelovat pouze zhášecí patronu, ale například předměty pro provedení první pomoci či další materiál potřebný během zásahu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ uvedl Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

Foto: SIT města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24