QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Začíná rekonstrukce kláštera Kladruby za více než 146 milionů korun

13.08.2020 8:30

Jedna z nejvýznamnějších barokních památek v Plzeňském kraji nabídne po dokončení obnovy dvě nové prohlídkové trasy. Otevřou se také dosud uzavřené části areálu.

1

Klášter Kladruby je od roku 1995 Národní kulturní památkou. "Jednotlivé objekty v areálu kláštera však byly v minulosti nevhodně upravovány a využívány. K jejich špatnému stavebně-technickému stavu přispěla i absence řádné údržby. Snahy o jeho záchranu a obnovu přišly až v 70. letech minulého století. Projektem nazvaným Klášter Kladruby - Život v řádu chceme na toto úsilí navázat. Věříme, že jeho realizace ukončí dlouhodobá provizorní řešení a radikálně zlepší fyzický stav části památky,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Práce potrvají do zimy 2022, první návštěvníci se do nově zpřístupněných prostor podívají na jaře 2023.

Stavební obnovy se dočkají části exteriérů a interiérů Nového  a Starého konventu. Vzniknou zde dvě nové prohlídkové trasy, dojde také ke zpřístupnění dosud uzavřených částí areálu. První prohlídkový okruh "Klášter" přiblíží návštěvníkům život mnichů v barokním klášteře. Návštěvníci se podívají také do rajského dvora Starého konventu s bylinnou zahradou.

Druhý prohlídkový okruh "Zámecká knihovna" zahrnuje interiéry a expozice zaměřené na působení knížecího rodu Windischgrätzů v Kladrubech.

Vznikne také prostor pro výstavy a konference a odpočinková zóna pro návštěvníky včetně toalet. Přibyde nová elektroinstalace, vodovod, kanalizace, zabezpečovací a protipožární signalizace. V interiérech bude umístěna i speciální jednotka na měření klimatu.

V Rajském dvoře přibyde 84 druhů rostlin a 540 růží. Restaurováno bude více než 175 uměleckých předmětů převážně z depozitáře kláštera a obnovou projde celkem přes 300 metrů ambitových chodeb.

Po celou dobu obnovy bude návštěvníkům přístupný kostel Nanebevzetí Panny Marie.

FOTO: NPÚ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24