QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budoucím maminkám ve Stodě zmírňují bolesti pomocí šátkování - FOTKY

17.02.2023 11:31

Porodnice ve Stodě nabízí během těhotenství i před porodem úlevovou metodu Rebozo, neboli šátkování. Jak může tato metoda ženám ulevit?

šátkování Stodská nemocnice_0223 (5)
šátkování Stodská nemocnice_0223 (5)šátkování Stodská nemocnice_0223 (1)šátkování Stodská nemocnice_0223 (2)šátkování Stodská nemocnice_0223 (4)šátkování Stodská nemocnice_0223 (3)šátkování Stodská nemocnice_0223 (6)šátkování Stodská nemocnice_0223 (7)šátkování Stodská nemocnice_0223 (8)

„Jedná se o tradiční mexickou techniku, jejíž název se odvíjí od názvu šátku Rebozo. Ten má u mexických žen historicky široké využití. Mimo jiné i v případě těhotenství. Technika šátkování ale není žádnou mimořádnou novinkou ani v Čechách. Podvazování těhotenského bříška znaly a nezřídka využívaly už naše babičky a prababičky,“ vysvětluje Denisa Kučerová s tím, že šátek lze používat buď právě jako úvaz, nebo ke speciálním masážím.

Kdy se Rebozo využívá?

Během těhotenství

  • Uvolňuje napětí svalů a odstraňuje bolesti v oblasti beder, třísel, zad i pod bříškem
  • Napomáhá správné polohovat bříško i plod
  • Posiluje pánevní dno

Před porodem

  • Zmírňuje bolesti
  • Uvolňuje pánev
  • Usnadňuje průchod novorozence
  • Lze upravit polohu děťátka při nepostupujícím porodu

Techniku šátkování mohou využívat těhotné ženy, které navštěvují gynekologickou ambulanci nebo plánují porod ve stodské porodnici. „Předporodní péče spočívá v tom nabídnout těhotným ženám masáž, provést jim vhodný úvaz a naučit je, jak mohou s šátkem samy pracovat a jak si ho vázat. Popřípadě je možné domluvit opakovaná setkání,“ popisuje porodní asistentka.

Foto Stodská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24