Milovníci divadla, zbystřete! Dracula i Malý princ míří do Plzně. Přinášíme novinky z DJKT

17.05.2023 14:44

Jaké premiéry čekají soubor muzikálu, baletu, opery nebo činohry Divadla J. K. Tyla během nadcházející sezony 2023/2024? Bude to opravdu jízda, máte se na co těšit!

Nové divadlo_ilustrační_0223_QAP (1)

Celkem 15 nových inscenací, které budou mít premiéru v nadcházející sezoně 2023/2024 představili ve středu 17. května zástupci plzeňského Divadla J. K. Tyla. Na repertoáru zůstane dalších 41 titulů, které ještě doplní 4 obnovené premiéry pohádek. Těšit se také můžete na oblíbené koncerty Jsme muzikál! ve Velkém, Steinway a Balet Gala, komorní matiné a uvedení vítězného muzikálu 3. ročníku soutěže INTRO.

Muzikál

Elisabeth

„Čeká nás sezona velkých derniér a velkých premiér. Budeme se loučit s tituly, které jsou tak oblíbené, že bychom je zdánlivě mohli hrát desetiletí. Rozloučíme se s muzikály Elisabeth, Sweeney Todd, Billy Elliot, Něco shnilého!, Sunset Boulevard, American Idiot. Všechny tyto inscenace skončí s velkou parádou a končí proto, abychom mohli pokračovat dál a nastudovat jiné výjimečné muzikály, jako například Jesus Christ Superstar nebo Company,“ řekl Lumír Olšovský, šéf muzikálu DJKT.

Přesně tak, čtete dobře. Na plzeňskou divadelní scénu přichází legendární dílo slavné autorské dvojice Andrew Lloyd Webber a Tim Rice – Jesus Christ Superstar. Jeden z nejznámějších muzikálů vůbec se na plzeňské Nové scéně představí v režii Lumíra Olšovského. „Do Plzně se kultovní rockový muzikál dostává po více než 50 letech od svého vzniku a téměř 30 letech od prvního českého uvedení v pražské Spirále, od toho se ale bude zásadně lišit – chceme jít zcela novou cestou,“ zdůrazňuje Lumír Olšovský. Premiéra muzikálu je plánovaná na 2. prosince 2023.

Další premiérou souboru muzikálu bude komedie s názvem Company, je z pera proslulého muzikálového tvůrce Stephena Sondheima, spoluautora titulů jako West Side Story nebo Sweeney Todd. Režie se ujme Vilém Dubnička. Company se na českém jevišti objeví vůbec poprvé a diváci se mohou těšit na chytrý a zábavný příběh upřímně nahlížející na partnerské vztahy. Premiéra je naplánovaná na 24. února 2024 na Malé scéně. „Vilém Dubnička je výborný režisér. Dílo je chytré, hravé, veselé, diváci se mají opravdu na co těšit,“ prozradil QAPu Lumír Olšovský.

Diváci se také mohou těšit na obnovenou premiéru muzikálu Plzeňský pověsti, a to 1. června 2024 na Malé scéně.

Úplný závěr sezóny 2023/2024 bude v lochotínském amfiteátru patřit i souboru muzikálu, který uvede jeden z nejúspěšnějších domácích muzikálů – Draculu a připojí se tak k Roku české hudby. „Zajímavostí je to, že si premiéru muzikálu střihneme rovnou na Lochotíně. V divadle Draculu diváci uvidí až v další divadelní sezoně. Chceme to udělat nově a jinak. Myslím si, že to bude krásné a jedinečné. Zkrátka tak, jak to v Plzni umíme,“ dodal s úsměvem šéf muzikálu DJKT.

Balet

Ferdinand a Filipína

Balet DJKT přichystá v nadcházející sezoně 3 nové tituly. Na jeviště Velkého divadla přenese německá choreografka Anna Vita do taneční podoby složitý život slavného skladatele Petra Iljiče Čajkovského v inscenaci s názvem Čajkovský. „Touto inscenací si v roce 2023 připomeneme 130 let od Čajkovského úmrtí. Původně jsme ale tento titul plánovali uvést v roce 2020 – tedy 180 let od skladatelova narození,“ řekl šéf souboru Jiří Pokorný. „Životopisné dílo pro nás na klíč vytvoří německá režisérka a choreografka Anna Vita. Kromě symfonických děl Čajkovského také zazní skladby, které složil Igor Stravinskij,“ dodal. Premiéra se chystá 18. listopadu 2023 ve Velkém divadle.

Diváci se mohou těšit na baletní inscenaci, která převypráví příběh, který se těší velké oblibě. Taneční adaptace jednoho z nejznámějších pohádkových příběhů moderní světové literatury Malý princ francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho bude k vidění na Nové scéně. Choreografii vytvoří šéf souboru Jiří Pokorný, libreto a režie budou v rukou ředitele divadla Martina Otavy. „Tento titul jsme měli v hlavě už dlouho. Bude to zcela nový, autorský titul, na který se všichni moc těšíme. Světlo světa tento balet spatří na premiéře 23. března 2024,“ prozradil Jiří Pokorný.

Třetí premiéra sezóny se odehraje na Malé scéně, konkrétní titul je však ještě v jednání.

Dětské diváky potěší návrat baletu Malá mořská víla. Obnovená premiéra se bude konat 20. ledna 2024 na Malé scéně.

Činohra

Příliš drahý jed

„Pokračujeme v trendu, který jsme nastavili, a to je vyvážený repertoár, který našemu publiku přinese všechny možné žánry, formy, radosti i strasti života. Máme úplnou novinku, tou je, že od února máme v činohře nového kmenového režiséra Adama Doležala. Režíroval u nás už například Čarodějky ze Salemu nebo Příliš drahý jed,“ prozradila Apolena Veldová šéfka činohry DJKT.

Pod vedením nového kmenového režiséra Adama Doležala uvede soubor činohry v první polovině sezony nejslavnější Shakespearovu tragédii Richard III., hra bude cílena na mladé publikum. „Zjistili jsme, že Čarodějky ze Salemu, jakožto těžký, náročný dramatický titul, přilákal mnoho mladých diváků. Chtěli bychom v tomto trendu pokračovat,“ okomentovala výběr šéfka činohry DJKT. Premiéra je naplánovaná na 28. října 2023 na Nové scéně.

Těšit se také můžete na českou premiéru divadelní adaptace detektivky Agathy Christie Pět malých prasátek pod originálním názvem Go Back for Murder, která naváže na derniéru hry Past na myši. „Nová inscenace je druhým dílem z naplánované trilogie s názvem 3× s Agathou Christie. Během letošní zimy a jara jsme pro diváky přichystali malou detektivní hru – v divadle i na webu jsme postupně odkrývali indicie, podle kterých pak diváci hádali název plánované detektivky. Tu stejně jako Past na myši se souborem nastuduje režisérka Martina Schlegelová,“ komentuje chystanou novinku šéfka činohry Apolena Veldová. Premiéra se bude konat 16. prosince 2023 ve Velkém divadle.

V druhé polovině sezóny pak soubor připraví tituly tři. Ve Velkém divadle diváci uvidí situační komedii podle slavné filmové komedie Být nebo nebýt, jež je hodnocena jako jedna z nejlepších válečných komedií, a strhující vztahové drama Niny Raine Souhlas z advokátního prostředí, které přinese příběh o nelítostném souboji lásky, zrady a spravedlnosti, na jehož začátku stojí znásilnění ženy, na níž nikomu nezáleží. „Je to téma, které rezonuje společností. Hra pojednává o tom, co vlastně znásilnění je a jakým způsobem se to v právnických vodách řeší,“ prozradila Apolena Veldová. Premiéra hry Souhlas je naplánovaná na 15. června 2024 ve Velkém divadle.

Pro Malou scénu soubor vybírá vhodný titul až do posledního možného okamžiku. „Po chvíli napětí si společně nadělíme zajímavé překvapení, a to pravděpodobně z oblasti současné světové či české dramatiky. Ale podstatné pro nás je především aktuálnost vybraného titulu pro dnešní dobu a společenské téma, které naše diváky může právě teď zajímat,“ objasňuje Apolena Veldová.

Děti se mohou těšit na hru 1 x 6 pohádek od Františka Hrubína. Obnovená premiéra se plánovaná na 9. prosince 2023 na Malé scéně.

Opera

Armida

První premiérou souboru opery i sezóny bude strhující Massenetova Manon vyprávějící o osudové, ale nenaplněné lásce mezi Manon a rytířem Des Grieux. „Manon od Masseneta se zde nehrála desítky let, je to výsledek spolupráce s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě,“ okomentoval hru šéf souboru opery Jiří Petrdlík. Premiéra se bude konat 21. října 2023 ve Velkém divadle.

Fanoušci opery se mohou těšit na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta, a to v titulu La clemenza di Tito, jenž byl původně napsán pro slavnosti spojené s korunovací Leopolda II. za českého krále. „Touto operou poukazujeme na málo uváděný klenot Mozartovy operní tvorby, který je podobně jako Don Giovanni psán pro Prahu a neoprávněně stojí ve stínu právě tohoto slavnějšího titulu,“ vysvětluje šéf souboru opery. Premiéra je naplánovaná na 27. ledna 2024 ve Velkém divadle.

Další plánované premiéry se ponesou v duchu kulturní události Rok české hudby, připadající na rok 2024, a proto přinesou díla českých autorů. Na jaře to bude na Malé scéně komorní opera na motivy tvůrčího i osobního života Boženy Němcové Jsem kněžna bláznů skladatelky Lenky Noty, jež bude uvedena pouze třikrát. „Je to soudobá opera. Jsem velice rád, že ji v Plzni uvedeme. Opera se týká života Boženy Němcové a ukazuje ji z úplně jiného úhlu, než ji vnímáme skrze Babičku a podobně. Je to opera divácky velmi atraktivní,“ prozradil Jiří Petrdlík. Premiéra bude 16. března 2024, další dvě reprízy jsou naplánované na 28. března a 30. dubna.

Těšit se můžete také na operu Hubička od Bedřicha Smetany v dubnu, v červnu se představí v Plzni jedna z nejlepších moderních českých oper Julietta aneb Snář Bohuslava Martinů. K akci Rok české hudby odkazuje také výběr titulu pro Noc s operou, kde zazní Libuše.

Těšit se můžete také na obnovenou premiéru opery pro děti Kocour v botách. Diváci ji uvidí 30. září 2023 na Malé scéně.

 

Foto archiv DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24