QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Suchej únor 2023 je tu. Tentokrát s heslem: Nepít je umění!

31.01.2023 15:21

Nepít je umění! S tímto heslem startuje již 11. ročník tradiční zdravotně osvětové kampaně Suchej únor. I obyvatelé Plzeňského kraje se mohou zapojit do projektu a změnit své návyky.

ilustračka milan svoboda víno

V loňském roce se dle dostupných informací zúčastnilo tzv. Sucháče přes 13,5 % dospělé populace (což je asi 900 tisíc lidí). Ročník 2023 rámuje téma střízlivého posouvání hranic skrze autentickou tvorbu a kreativitu. Nepij a tvoř!

„Průměrný Čech vybžunkne za rok 14.4 l čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku. Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 mld. Kč ročně. Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí. To je zhruba každý 7. dospělák, kterého potkáš na ulici, v baru, nebo v tramvaji,“ uvádí fakta suchejunor.cz na svém webu. Zapojte se i vy a zkuste být součástí projektu Suchej únor!

Že lidem střízlivost zachutná, dokládá i 53 % účastníků, kteří v dotazování po čtyřech měsících potvrzují dlouhodobé zvolnění v konzumaci alkoholu. Často proto, že jim Sucháč otevřel oči a pomohl k příjemné sebereflexi. Takhle si totiž můžeme libovat všichni:

Jaká jsou pravidla? Jednoduchá. Celý únor vydržet bez jediné kapky alkoholu. Výzvu můžete plnit sami, nebo s registrací na www.suchejunor.cz. „Letos si můžete zasušit víc, než kdy dřív. Máme pro účastníky připravené tematické oSušky aka obrazy s unikátní autorskou kresbou. Všechny registrované účastníky také opět provedeme celým Sucháčem od začátku až do konce. Koupí artové oSušky podpoříte naši dlouhodobou činnost na poli osvěty, vzdělávání a prevence rizikového chování,” vysvětluje za organizátory Petr Freimann, ředitel neziskové organizace Suchej únor, která kampaň pořádá.

Jak akci sdílet přes sociální sítě? Lidé se mohou zapojit do kampaně i tak, že předvedou pro Sucháč 2023 svoje umění! Mohou se držet svého talentu nebo zkusit něco úplně nového. Dílo pak natočit, vyfotit, nahrát, napsat, namalovat, vysochat, ale hlavně sdílet! A to s hashtagy #nepitjeumeni a #suchejunor.
 

Foto ilustrační Milan Svoboda a suchejunor.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24