QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Nepomuku bude nainstalována relikvie blahoslaveného Karla Habsburského

09.01.2023 9:21

Od 17. do 19. března se v Nepomuku bude konat Jarní svatojánská pouť. Letos ale bude výjimečná. Uplyne totiž 630 let od umučení sv. Jana Nepomuckého a v Nepomuku proběhne instalace vzácné relikvie.

relikvie blahoslaveného Karla Habsburského

Výročí 630 let od umučení sv. Jana Nepomuckého přinese na jižní Plzeňsko přednášku, koncert a mši. Zajímavým a jedinečným momentem bude slavnostní představení relikvie. „Dne 19. března 2023 v 10:30 hodin proběhne v Nepomuku slavnostní instalace relikvie blahoslaveného Karla Habsburského do poutního kostela sv. Jana Nepomuckého. Nepomuk se na tuto akci připravuje už od jara 2022, kdy začal vznikat relikviář i stálá expozice k tématu,“ uvedlo město Nepomuk.

„Celý habsburský rod, pro nějž byl katolicismus jedním z hlavních znaků politické moci, ctil sv. Jana Nepomuckého. Sv. Jan Nepomucký byl nejen patronem jejich domu, ale především se Habsburkové osobně zasloužili o Janovo blahořečení a svatořečení, měli ho ve velké úctě a často navštěvovali jeho hrob či rodiště. V roce 2022 jsme si připomněli 100. výročí úmrtí posledního českého krále, blahoslaveného Karla I. Habsburského. Naším záměrem bylo prokázat vděčnost rod Habsburků za zájem, jež věnoval našemu světci,“ uvádí autoři expozice.

Program Jarní svatojánské pouti:

Pátek 17. března

  • Přednáška - P.Mgr. Miroslav Herold, Lic., SJ, od 18.00 hodin, arciděkanství Nepomuk

Sobota 18. března

  • Koncert "Gotická duchovní hudba doby Johánka z Pomuku", od 18.00 hodin, Hudební sál arciděkanství Nepomuk, program Středověké mariánské antifony (Moteta, duchovní skladby včetně "mariánských" kompozic a antifon od největšího skladatele pozdního středověku své generace, který působil na významných evropských dvorech-Guillauma Dufaye). Vystoupí profesor Tomáš Hála (varhany, spinettino, clavisimbalum) a studenti Pražské konzervatoře-3 altistky a 2 tenoristé.

Neděle 19. března

  • Poutní mše svatá – celebruje P. Mgr. Miroslav Herold, Lic., SJ, od 10.30 hodin, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, sraz na procesí 9.45 hod na arciděkanství v Nepomuku, procesí vyjde v 10.00 hodin

Foto město Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24