QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bazény jsou stále zavřené, už se bouří i český plavecký svaz

14.05.2021 18:49     15.05.2021 8:00

Bazény už jsou uzavřené, kromě dvou týdnů, 7 měsíců. A i když se otevřou ostatní sportoviště, plavci do bazénů stále nemohou. Bouří se už i Český svaz plaveckých sportů.

CG0A2703

Od 9. října loňského roku jsou bazény v Česku uzavřené, výjimku tvořily jen dva týdny v prosinci. Plavci mají tak smůlu, ke svému sportu potřebují bazén a nic jim to nevynahradí, ať se snaží všemožně individuálně trénovat. Teď mají ale ještě větší důvod k nespokojenosti. Uvolňují se opatření, otevřou se například sály pro tanečníky, ale na plavce se jaksi zapomnělo.

Otevření bazénů by mělo nastat až za dva týdny, v případě vnitřních dokonce až za měsíc. Český svaz plaveckých sportů nevidí rozdíl mezi bazény a dalšími sportovišti a argumentuje tím, že vymezení a rozdělení bazénu na bezpečné zóny a dodržování opatření je v bazénu jednodušší než u venkovních hřišť nebo tělocvičen. Bazény patří mezi sportoviště a jako jediné zůstávají i přes otevření venkovních hřišť a sportovních hal stále uzavřené.

Nespokojení jsou nejen provozovatelé bazénů, plavecké kluby a samotní plavci. Předseda Českého svazu plaveckých sportů (ČSPS) Petr Ryška postup odpovědných institucí vůbec nechápe. Paradoxně právě v bazénech používají nejvíce dezinfekce.

„Žádné studie k šíření koronaviru v bazénech ani wellness centrech sice nejsou k dispozici, ale podle technické zprávy Světové zdravotnické organizace neexistuje v současné době důkaz o přežití viru covid-19 v pitné vodě. Procesy spojené s úpravou a dezinfekcí vody cpovid-19 spolehlivě usmrcují (chlorace, ozonizace, UV záření). Standardní hygienické a bezpečnostní postupy, které se používají při provozu vodních areálů, jsou dostatečnou prevenci nákazy. V těchto provozovnách lze velmi snadno zajistit předepsaný dezinfekční režim včetně technických opatření (vzduchová cirkulace) Navíc, veškeré prostory vodních areálů jsou v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví pod stálým dohledem orgánu ochrany veřejného zdraví,“ uvádí Petr Ryška argumenty, které se týkají hygienických a bezpečností hledisek. 

Podle Ryšky nastane úbytek atkivních sportovců, velký dopad to bude mít na děti. „V plaveckých klubech v ČR je organizováno přes 30 tisíc plavců, převážně dětí. Trénink v bazénu lze jinou činností nahradit mnohem hůře než u jiných sportů. Nastává tedy veliký úbytek aktivních sportovců. V době uzavření bazénů od března 2020 do června 2020 se nenaučilo plavat v ČR cca 60 000 našich dětí. V době od října 2020 – doposud se nenaučilo plavat cca 250 000 našich dětí. A to i přes to, že plavecká výuka je ze zákona povinná. Tento stav znamená, že počet neplavců v ČR začíná narůstat geometrickou řadou. Navíc dochází k personální devastaci učitelského sboru v plaveckých školách (celkem 600-800) a hrozí rozbití celé sítě plaveckých škol v ČR a dlouhodobě budovaného systému plavecké výuky,“ upozorňuje na alarmující situaci v plavání předseda ČSPS.

Navíc plavci, kteří už jsou na vyšší úrovni a jezdí na zahraniční závody, budou mít velký hendikep i do budoucna. Ve většině okolních zemí totiž plavci s určitými regulemi trénovali. A tak v době koronaviru vyjížděli někteří čeští reprezentanti na Slovensko, do Maďarska a Polska. Z Finančích důvodů to ale nebylo tak často.

"Věřím, že naše argumenty budou vyslyšeny a odpovědné instituce se jimi budou intenzívně zabývat,“ uzavírá předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

O dopadech zavřených bazénů na plavce jsme si před časem povídali i s ředitelem bazénu na Slovanech Tomášem Kotorou. Rozhovor čtěte zde.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24