Cena pro nejlepší baletní inscenaci za rok 2019 míří do Plzně!

11.01.2020 19:15

Hlavní cenu soutěžní přehlídky Balet 2019 získal plzeňský baletní soubor za Zkrocení zlé ženy! Vítězná inscenace se uvede při slavnostním vyhlášení výsledků v dubnu ve Stavovském divadle.

Zkroceni___zle___z__eny__Jarmila_Hrus__kociova___._Foto_Martina_Root

Devátý ročník soutěžní přehlídky současné taneční tvorby BALET 2019 ovládlo Divadlo J. K. Tyla v Plzni! Hlavní cenu vyhrálo s inscenací Zkrocení zlé ženy v choreografii Aleny Peškové. Vedle hlavní ceny putuje do Plzně čestné uznání Janu Kučerovi za původní baletní kompozici a cena za sólistický výkon Gaëtanu Piresovi.

Slavnostní vyhlášení výsledků přehlídky BALET 2019 spojené s předáním diplomů a prémií se uskuteční při příležitosti uvedení vítězné inscenace Zkrocení zlé ženy 19. dubna 2019 v 19 hodin ve Stavovském divadle.

Přehlídky BALET 2019 se zúčastnilo 11 baletních souborů s 28 inscenacemi. Zúčastnily se soubory z celé republiky - Balet Národního divadla Praha, Laterna magika, Pražský komorní balet, Balet Praha Junior (soubor konzervatoře Taneční centrum Praha), Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, Severočeské divadlo Ústí nad Labem, Divadlo J. K. Tyla Plzeň, Jihočeské divadlo České Budějovice, Národní divadlo Brno, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava a Moravské divadlo Olomouc.

Pětičlenná porota, ve složení Kateřina Dedková, Lucie Dercsényiová, Lucie Hayashi, Zdeněk Prokeš a Roman Vašek, shromáždila 116 odborných posudků, které mají nezastupitelný dokumentačně-kritický význam. Regionální soubory oceňovaly zájem o svou práci i to, že se zvýšil počet recenzí a kritik především v odborném tisku.

Soutěžní přehlídku BALET 2019 pořádala Asociace tanečních umělců ČR za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Inscenační přehlídky se zúčastnily všechny stálé samostatné baletní soubory, které měly v uplynulých pěti letech alespoň jednu premiéru. "Zájem divadel zúčastnit se tak potvrzuje opodstatnění přehlídky, potřebu alespoň takovéto konfrontace jednou za čas, když už nemůže dojít ke srovnání na jednom místě a v koncentrovaném čase," říká předseda poroty Zdeněk Prokeš a dodává: "Na druhou stranu je tento model několikanásobně levnější a umožňuje neomezenou volbu repertoáru i širokou účast souborů. Je bezesporu objektivnější, protože představení se konají v domácím prostředí; výkony ani inscenační tvar nejsou ovlivněny zájezdovými podmínkami."
Cílem přehlídky, která je pořádaná od roku 1992, je podnítit taneční a baletní soubory, aby zvyšovaly pozornost současné původní domácí tvorbě a usilovaly o její pravidelné uvádění. Přehlídka ukázala to, co považují soubory za své nejlepší reprezentativní inscenace.

FOTO: DJKT Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24