QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cenu Hanuše Zápala získal architekt Jiří Zábran - FOTKY

15.06.2022 12:32

V úterý 14. června Plzeň udělila prestižní cenu Hanuše Zápala za nejkvalitnější novostavbu na území Plzně. Podívejte se na vítěznou budovu!

1
1abc234567

5. ročník Ceny Hanuše Zápala vyhrál architekt Jiří Zábran za bytový dům Otýlie Beníškové na Roudné. „Ze všech nominovaných realizací se mimoplzeňští architekti shodli na udělení ceny bytovému domu Otýlie Beníškové 20, novostavbě, která v historické proluce na Roudné elegantně uzavírá blok domů a přirozeně se zapojuje do života města,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář. 

Porota architektů se na vítězi shodla jednohlasně. „Bytový dům, který se už na první pohled liší od současné developerské produkce, představuje zvlášť vytříbené městotvorné dílo umně pracující nejen s tradiční symbolikou či metaforami, kompozicí a materiály, ale i velkorysým obchodním parterem. Je to právě průčelí domu provedené z nabílených cihel, které této stavbě propůjčuje punc jedinečnosti odkazující k individuální architektuře meziválečného Československa,“ uvedl předseda poroty architekt Petr Burian.

Porota také ocenila dostavbu školní družiny v Plzni – Újezdě, jejíž estetické hodnoty umocňuje logicky provázaná dispozice s napojením jak na stávající školu, tak její zahradu. Pozornost poroty si rovněž získal návrh Paluby Hamburk, stavby, která iniciovala dočasnou proměnu zapomenutého místa u hlavního plzeňského nádraží. Obě uvedené stavby získaly mimořádné ocenění poroty.

O nominovaných stavbách a historii Ceny Hanuše Zápala jsme psali zde.

foto Magistrát města Plzně, stavbarokupk.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24