Chodské slavnosti se blíží! Letos rámují dvě významná výročí

06.08.2019 13:53

Letošní Chodské slavnosti - Vavřinecká pouť připomenou o víkendu památnou národní manifestaci v roce 1939. Nadcházející slavnosti jsou navíc již pětašedesáté v pořadí

_DSC8436
Chodské slavnosti program

Chodské slavnosti – Vavřinecká pouť připravují bohatý program, který podtrhne dvě jubilea. Chystají se desítky hudebních vystoupení, dvě mše svaté na Vavřinečku, staročeský jarmark a další trh se čtyřmi stovkami stánků nebo pravidelné pochůzky domažlického ponocného.

Program slavností zahájí v pátek 9. srpna v 18 hodin pořad Ozvěny folklóru, který je pravidelným nahlédnutím do světa worldmusic za tvorbou kapel ovlivněných folklórem. Letos v jeho rámci vystoupí skupiny Vesna, České srdce a Čankišou.

"Dvě významná výročí rámují letošní ročník Chodských slavností – Vavřinecké poutě, které se konají od 9. do 11. srpna v Domažlicích. Právě před 80 lety, 13. srpna 1939, se 120 tisíc lidí sešlo na památné mši svaté na Vavřinečku nad Domažlicemi, která se díky kázání vyšehradského kanovníka Bohumila Staška stala národní manifestací proti nacistické okupaci. Nadcházející slavnosti jsou zároveň 65. v pořadí," říká zástupce města Domažlice Josef Babor.

Milovníci lidové hudby a folklóru mohou v průběhu soboty a neděle kromě mnoha dalších programů navštívit národní přehlídku dudáků,vystoupení chodských dětských folklórních souborů, pořad o knězi a spisovateli Jindřichu Šimonu Baarovi ke 150. výročí jeho narození, veselé písničky v podání Konrádyho dudácké muziky nebo tradiční Dudácké štandrle, které letos nese podtitul Chodsko má talent. Proud hudebních vystoupení obohatí i folklórní soubory z Valašska, Itálie a Rumunska.

Osmdesáté výročí památné poutní mše z roku 1939 připomene v sobotu 10. srpna od 10 hodin bohoslužba na Vavřinečku. Hlavním celebrantem bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, kazatelem pak plzeňský biskup Tomáš Holub. Na vedení mše se budou spolupodílet i emeritní plzeňský biskup František Radkovský, další čeští a moravští biskupové Jan Baxant, Ladislav Hučko a Zdeněk Wasserbauer a řezenský biskup Rudolf Voderholzer.

Nedělní mši od 10 hodin bude celebrovat Emil Soukup.

I v letošním roce připravilo město Domažlice pro návštěvníky slavností bezplatnou autobusovou linku mezi záchytnými parkovišti, centrem města a železničním nádražím. Zajištěna je i bezplatná kyvadlová doprava na Vavřineček.

Vstup na všechny pořady v rámci hlavního programu je zdarma. Více informací na www.chodskeslavnosti.cz a www.domazlice.eu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24