Divadelní léto se letos poprvé uskuteční mimo centrum Plzně

07.03.2022 8:09

15. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem bude první, který se odehraje mimo centrum města. Scéna vyroste tentokrát v parku na náměstí Míru v plzeňské čtvrti Bory.

Divadelní léto 2021_foto

Od 19. června do 23. července se bude konat jeden z největších českých divadelních festivalů pod širým nebem. Ten nabídne opět bohatý program. Především to bude premiéra a deset repríz kultovní komedie Ladislava Smočka „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ a také reprízy slavného milostného příběhu „Romeo a Julie“, který vloni pro Divadelní léto nastudoval Spolek Kašpar.

Divadelní léto vzniklo v roce 2008 a umělecký tým tvoří od té doby každý rok jednu činoherní inscenaci ušitou na míru městu Plzni. Festival je jedinečný tím, že objevuje pro představení zcela nová místa a propojuje divadelní umění a architekturu. Scénu staví každý rok jinde, cílem je, aby okolí co nejlépe dokreslilo atmosféru příběhu. Na některé lokality se Divadelní léto v průběhu let vrátilo, jinde scéna vyrostla jen v jedné sezóně. Od roku 2008 už se hrálo v Proluce, na náměstí Republiky, před Západočeským muzeem, v parku u Mlýnské strouhy, na zahradě Měšťanské besedy, v parku U Ježíška a na prostranství U Zvonu.

„Letos poprvé v historii festivalu míříme ven z centra. Plzeňané ale místo, které jsme si vybrali, dobře znají. Park na náměstí Míru se nachází přímo před budovou Českého rozhlasu a je lehce dostupný plzeňskou MHD. Má své kouzlo a věříme, že návštěvníkům nabídneme v prostředí krásné plzeňské čtvrti Bory zcela výjimečný zážitek!“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Divadelní léto A. Huclová (1)

Komedie „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ je nejznámějším dílem dramatika Ladislava Smočka. Divácká srdce po celém světě si hra získala především díky originálnímu humoru, který osciluje na hraně mezi fraškou a hlubokomyslným filozofováním. Premiéra v režii Šimona Dominika se uskuteční v sobotu 2. července a v titulní roli podivínského starého mládence se divákům představí herec Jakub Albrecht. Od 6. do 16. července se pak na scéně na náměstí Míru odehraje celkem 10 repríz.

Na scéně na náměstí Míru bude Divadelní léto pod plzeňským nebem hrát od 20. do 23. července i obnovenou premiéru a reprízy loňské inscenace „Romeo a Julie“ s charismatickým Janem Zadražilem v roli Kapuleta. Nejznámější Shakespearův milostný příběh nastudoval režisér Jakub Špalek a diváci se mohou těšit i na další herecké tváře Spolku Kašpar – v hlavních rolích Daniel Pivoda Ondráček a Tereza Slámová, dále hrají Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík. Ples v domě Kapuletů rozproudí dobová hudba kapely Krless.

Divadelní léto přivede i letos na scénu mladé herecké naděje. Po inscenacích, které vznikly z rezidenčních pobytů studentů DAMU a HAMU v předchozích letech, pozve festival letos v rámci doprovodného programu studenty 3. ročníku Katedry loutkového a alternativního divadla DAMU. Na náměstí Míru uvedou 19. června svoji novinku s názvem „Pláž“, která bude prvním představením letošního Divadelního léta.

Večer s hity muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla se pod názvem Jsme muzikál! odehraje 20. června.

Vstupenky na 15. Divadelní léto pod plzeňským nebem se začnou prodávat prostřednictvím sítě GoOut na začátku měsíce dubna.

 

foto: A. Huclová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24