QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dobřanští čápi jsou raritou. Jako první už mají mláďata

17.05.2019 19:43

Čapí pár, který obývá komín dobřanské pekárny, letos překvapil ornitology. Čápata se narodila o měsíc dříve, než je obvyklé.

Foto B. Mášek (15)

Čapí pár, který už minimálně pět let přezimuje v Dobřanech, je zdejší raritou. Stojícího čápa bílého můžeme vidět na zasněženém hnízdě na zdejší pekárně kdykoliv během zimy. Proč tito ptáci neodlétají do teplých krajin, je pro ornitology záhadou.

Dobřanští čápi proto letos začali hnízdit mnohem dříve, než ptáci, kteří létají na zimu do daleké Afriky.

"K naprostému údivu laické i odborné veřejnosti jsme jako první v celé republice  již uplynulou neděli kroužkovali na hnízdě v Dobřanech dvě zhruba dva až tři  týdny stará mláďata,“ sděluje Karel Makoň, šéf záchranné stanice živočichů v Plzni.

"Vše je oproti hnízdění jiných čápů bílých posunuto přibližně o jeden měsíc dopředu. Jsem zvědav, zda dospělí rodiče dokáží mláďata ukrmit a vyvést, jelikož spolu s termínem líhnutí jsou posunuty jak klimatické podmínky, do kterých se mláďata líhla, tak hlavně potravní zdroje a možnost. Vše necháváme na přírodě a jediné, co nás zajímá, bude výsledek tohoto hnízdění a další chování případně vyvedených čápat s kroužky,“ dodává Karel Makoň.

FOTO: ilustrační, B. Mášek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24