FOTOREPORTÁŽ: Děti si v Techmanii užívají tábory plné zábavy!

01.08.2022 19:21

Také jste si chtěli někdy vyzkoušet být detektivem, stavitelem nebo třeba mechanikem? Techmania pořádá pro děti příměstské tábory plné zábavy. QAP byl na návštěvě!

Techmania příměstský tábor_QAP (11)
Techmania příměstský tábor_QAP (11)Techmania příměstský tábor_QAP (1)Techmania příměstský tábor_QAP (2)Techmania příměstský tábor_QAP (4)Techmania příměstský tábor_QAP (5)Techmania příměstský tábor_QAP (6)Techmania příměstský tábor_QAP (7)Techmania příměstský tábor_QAP (3)Techmania příměstský tábor_QAP (8)Techmania příměstský tábor_QAP (9)Techmania příměstský tábor_QAP (10)Techmania příměstský tábor_QAP (12)Techmania příměstský tábor_QAP (13)Techmania příměstský tábor_QAP (29)Techmania příměstský tábor_QAP (14)Techmania příměstský tábor_QAP (15)Techmania příměstský tábor_QAP (28)Techmania příměstský tábor_QAP (18)Techmania příměstský tábor_QAP (16)Techmania příměstský tábor_QAP (19)Techmania příměstský tábor_QAP (20)Techmania příměstský tábor_QAP (26)Techmania příměstský tábor_QAP (21)Techmania příměstský tábor_QAP (22)Techmania příměstský tábor_QAP (17)Techmania příměstský tábor_QAP (27)Techmania příměstský tábor_QAP (23)Techmania příměstský tábor_QAP (24)Techmania příměstský tábor_QAP (25)

Techmania Science Center pořádá přes léto zábavné a poučné tábory. Každý týden na malé účastníky čeká jiné téma. V Techmanii se mohou děti stát praktický kýmkoliv. Jak to na takovém „vědátorském“ táboře vypadá?

Kapacita příměstského tábora je maximálně patnáct dětí, kterým se věnují dva lektoři. Děti tak mají dostatek pozornosti a prostoru. Témata jsou různorodá, od biologie, zeměpisu, vesmíru, až po polytechnický a kriminalistický tábor, které jsme navštívili. “Probíhají dva běhy táborů, jedná se o mladší děti od 1. do 3. třídy, je to polytechnický tábor. Druhý tábor je pro starší děti, 8 až 12 let, s kriminálním tématem. Základy kriminalistiky, daktyloskopie, neviditelné písmo a tak podobně. Vždy to je věda hravě,” upřesňuje za tým programového oddělení, Tereza Menclová.

Pro děti na táborech mají v Techmanii naplánovaný zajímavý program po celý den. Tvoří, malují, odhalují tajemství či poznávají svět pomocí experimentů. „Ráno byly děti na filmu, který byl o tom, jak se staví budovy. Poté měly samy ze špaget a marshmallow udělat svoji budovu. Nyní je testují na přístroji, který simuluje zemětřesení a zjišťují, jestli se jim podařilo dům postavit správně,” dodává dále Tereza Menclová k průběhu programu.

Během dne se potýkají také s neobvyklými experimenty, které by daly zabrat i dospělým. “Každý máte vejce a vaším úkolem je ho zabezpečit tak, aby, až ho hodíte na zem, neprasklo,” dává lektor instrukce dětem. Myšlenky dětí se v tom okamžiku rozbíhají, dětská fantazie nezná hranic. “Vajíčko bude v kalíšku, zabalím ho, aby bylo v bezpečí,” hlásí hned s nadšením Vašík. Další malý vědátor po svém pokusu nadšeně křičí, že má Schrödingerovo vejce.  

V jiné části Techmania Science Center se mezitím další děti seznamují se základy kriminalistiky. “Já jsem tu letos poprvé a vážně mě to baví. Dělali jsme otisky prstů a stopy. Teď programujeme robota, který chodí po policejní stanici a řídí se našimi pokyny,” prozradila Anička, která studuje Gymnázium Luďka Pika v Plzni. Na táboře je se spolužačkou z vyššího ročníku, Klárkou. “Já už jsem letos potřetí, vždy jsem byla na vesmírných táborech, letos jsem chtěla vyzkoušet něco jiného a sešla se tu skvělá parta, moc mě to baví,” komentovala atmosféru na táboře.

Příměstské tábory probíhají do konce prázdnin. Podrobnosti naleznete zde.

 

foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24