Katedrála se po třech letech otevře, chystá se slavnostní program

23.05.2021 11:10

Katedrála sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky po třech letech rekonstrukce otevře své brány veřejnosti. Slavnostní otevření připravilo biskupství, město, filharmonie i divadlo.

08katedrala-sp_cropped
08katedrala-sp_cropped27katedrala-sp_croppedjs515138

Největší rekonstrukce katedrály za posledních 100 let začala v roce 2018 a trvala celkem tři roky. O rekonstrukci katedrály jsme si povídali s architektem Janem Soukupem. Více...

Program k jejímu otevření se bude konat od 2. do 6. června, nabídne koncert varhaníků tří katedrál, Plzeňské filharmonie nebo opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Celý červen bude na plzeňském náměstí Republiky nainstalována výstava s názvem Srdce města, srdce diecéze mapující historii i současnost katedrály.

„Mám obrovskou radost, že otevření katedrály je společná věc všech, kterým leží na srdci kultura, historie, krása a tím pádem i budoucnost Plzně. Proto jsme spojili síly s dvěma slovutnými plzeňskými institucemi, Divadlem J. K. Tyla a Plzeňskou filharmonií. A samozřejmě také s plzeňským magistrátem, s kterým máme dlouhodobě skvělé vztahy a toho si velice cením,“ říká plzeňský biskup Tomáš Holub.

3Katedrála poprvé po revitalizaci otevře své brány ve středu 2. června. V 18 hodin začne koncert Plzeňské filharmonie. „Ideový koncept koncertu jsme tvořili ve spolupráci s plzeňským biskupstvím. V úvodu koncertu se rozezní zvony a zazní instrumentální reminiscence na téma známé lidové písně Plzeňská věž. Hlavním dílem večera bude zcela jistě Te Deum Antonína Dvořáka,“ uvedla ředitelka filharmonie Lenka Kavalová.

Ve čtvrtek 3. června a v pátek 4. června bude katedrála otevřena poprvé pro veřejnost. Od 10 do 18 hodin si ji každý bude moci sám projít. Za zvýhodněné vstupné bude možné navštívit věž a expozici, která vzniká v monumentálních nově zpřístupněných krovech.

V sobotu 5. června proběhne diecézní pouť, odpolední mši svatou bude celebrovat pomocný pražský biskup Václav Malý, který v Plzni prožil začátky svého kněžství jako kaplan. Vzhledem k opatřením se budou moci pouti zúčastnit pouze zástupci z jednotlivých 66 farností na území plzeňské diecéze.

Na diecézní pouť naváže od 17 hodin koncert s názvem 3 varhaníci 4000 píšťal. „Pozval jsem do Plzně regenschoriho od sv. Víta v Praze a sv. Petra v Regensburgu. Je to symbol, protože z řezenské diecéze vznikla pražská a z té zase ta naše, plzeňská. Navíc varhany z roku 1894 byly také opravovány. Zachovalo se přibližně osmdesát procent píšťal a ty v tomto královském nástroji budou znít i nadále. Doufáme, že dalších minimálně sto let,“ představuje varhanní koncert plzeňský regenschori Aleš Nosek.

V neděli 6. června bude od 10 hodin celebrovat v revitalizované katedrále bohoslužbu plzeňský biskup Tomáš Holub. Večer od 18 hodin pak program k otevření katedrály sv. Bartoloměje vyvrcholí charitativním koncertem Opera v katedrále, který připravuje Divadlo J. K. Tyla. „My jsme letos v únoru uzavřeli s biskupstvím memorandum o vzájemné spolupráci. Prvním plodem této spolupráce je koncert sboru opery DJKT u příležitosti oslav znovuotevření katedrály,“ říká ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava.

Programu se budou moci zúčastnit i diváci, ale vždy jen podle aktuálního nařízeného opatření. Počty diváků a další podrobnosti biskupství ještě upřesní.

foto: Plzeňské biskupství

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24