QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Končí platnost některých bankovek! Zkontrolujte si peněženku

03.06.2022 7:38

V červnu skončí platnost některých papírových bankovek. Česká národní banka již postupně stahuje bankovky z oběhu. Které to jsou? Do kdy bude možné neplatné bankovky vyměnit a kde?

IMG_1130

Ve čtvrtek 30. června přestanou platit starší vzory papírových bankovek. ČNB sice tyto bankovky průběžně vyřazuje, ale je možné, že některou ze starších "papírovek" máte ještě doma. Jedná se o bankovky s nominální hodnotou 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč, konkrétně vzory vydané v letech 1995 až 1999. Pozor, výjimku má bankovka hodnoty 5000 Kč z roku 1999, ta bude nadále platná.

Nezapomeňte si zkontrolovat peněženky, kasičky, ale i peníze schované pod matrací! S bankovkami můžete do konce června platit bez omezení nebo je vyměnit v bankách s pokladnou. V červenci s nimi už ale nezaplatíte.

Pokud naleznete neplatnou bankovku po 30. červnu, nezoufejte. Po ukončení platnosti lze bankovky ještě další dva roky vyměnit v bankách a jiných finančních institucích s pokladní službou. Od 1. července 2024 bude výměna možná pouze na pokladnách ČNB. V Plzni má ČNB pobočku v ulici Husova.

Cílem stahování bankovek je zachování jednoho vzoru, což přinese výrazné snížení z obav, zda je bankovka stále platná nebo zda se nejedná o padělek. Rozpoznávacím znamením je vyobrazený letopočet, ale i stříbrný proužek, který slouží jako ochranný prvek. Stahované bankovky mají proužek úzký a stříbrný, kdežto na novějších je proužek široký a po naklonění mění na světle barvu.

vzor

foto ilustrační QAP, vzory bankovek ČNB

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24