QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lyžaře lákají i střediska za hranicemi – Javor nebo Mitterdorf

18.02.2019 10:36

Jen kousek od českých hranic, leží některé lyžařské areály. Ze Železné Rudy je dobře dostupný Velký Javor, ze Strážného zase rodinný areál Mitterdorf.

Bild17-2010 Bild17-2010
Arber-Skifahren bringt Lebensfreude-1Arber_Winter_2016 (1)Winterpanorama2016_92016_62_12016_532016_23

Javor uspokojí i náročnější lyžaře. „Jsme areál pro celou rodinu, uspokojíme ale i náročnější lyžaře. Máme šestimístnou gondolovou lanovku, dále dvě šestimístné sedačkové lanovky a další vleky. Jen naše gondola přepraví dva tisíce osob za hodinu, jede těsně pod vrchol 4 minuty. Nabízíme i večerní lyžování, a to ve středu a v pátek. Máme jeden z nejlépe osvětlených lyžařských areálu, je to opravdu zážitek,“ uvádí Andreas Stadler.

Pro velmi zdatné lyžaře nabízí Javor i prudší sjezdovky. „Nejznámější z nich je černá trať světového poháru, kterou již sjíždělo mnoho mezinárodních velikánů světového sjezdařského sportu,“ říká Andreas Stadler.

Kompletní informace a video o Velkém Javoru najdete v naší reportáži zde.

Na Javor přijíždí stále více lyžařů z České republiky. Podle statistik areálu je z České republiky každý třetí návštěvník.

Rovněž rodinné středisko Mitterdorf kousek od hraničního přechodu Strážný je vyhledáváno Čechy. I tady se setkáte s nápisy v českém jazyce. Brožury se tisknou nejen v němčině, ale i v češtině. Někteří pracovníci jsou z Čech nebo se česky alespoň učí.

Městečko Mitterfirmiansreut je příjemné rodinné středisko na bavorské straně Šumavy jen 8 kilometrů od hraničního přechodu Strážný. Lyžařský areál Mitterdorf vyhovuje hlavně rodinám s dětmi, na malé lyžaře se tady specializují. Kromě toho jsou tu kilometry udržovaných běžeckých tratí a zimní turistické cesty.

Sjezdovky se sbíhají na vrchol Almberg (1139 m), každá je na jiné straně kopce. Hlavní pokladna leží v městečku Mitterfirmiansreut, odtud vede na vrchol červená sjezdovka. Pro úplně malé děti tu mají Junior Ski cirkus s ohřívárnou a hernou. Oblíbená je i 800 metrů dlouhá modrá sjezdovka (Almwiesenlift), na vrchol vede kotva. V horní části sjezdovky je ale i 168 metrů dlouhý pojízdný koberec, kde je půjčovna sáněk.

V areálu je i  červená sjezdovka (Almberg - Sesselbahn) s dvousedačkovou lanovkou, dále dvě kratší červené sjezdovky s kotvou.

Zcela mimo tento areál je pak černá sjezdovka Kisslingerlift pro opravdu pokročilé lyžaře. Má parammetry závodní sjezdovky a vede až na české hranice.

Kompletní info najdete v článku zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24