Milan Šteindler se stane průvodcem letošního Divadelního léta v Plzni

02.04.2022 18:25

Pekáče buchet bude péct Milan Šteindler v roli paní Outěchové v komedii „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“, kterou chystá pro letošní 15. ročník festival Divadelní léto pod plzeňským nebem.

Divadelní léto 2021_foto A. Huclová

Jeden z největších českých divadelních festivalů pod širým nebem Divadelní léto proběhne od 19. června do 25. července. Vstupenky se začali prodávat prostřednictvím dítě GoOut již v pátek 1. dubna.

15. ročník Divadelního léta bude první, který se odehraje mimo historické centrum města. Scéna vyroste tentokrát v parku na náměstí Míru v plzeňské čtvrti Bory. V předchozích letech se hrálo U Zvonu, U Ježíška, v Proluce, na náměstí Republiky a na dalších místech Plzně, která vždy vytvořila letním inscenacím jedinečnou kulisu. Součástí Divadelního léta je i bohatý doprovodný program, který přivádí na open air scénu netradiční žánry a dává příležitost mladým talentům.

„Herec Milan Šteindler se kromě role paní Outěchové stane i průvodcem festivalu – ve žluté pláštěnce a se žlutým průvodcovským deštníkem bude v rámci kampaně zvát diváky na představení hlavního i vedlejšího programu i do města Plzně,“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

V rámci hlavního programu produkuje Divadelní léto každý rok jednu činoherní inscenaci a opakuje reprízy inscenace loňské. Pro každý ročník tak vzniká nový tvůrčí tým, letos v jeho čele stojí režisér Šimon Dominik:„Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho v legendární inscenaci Činoherního klubu pro mě před asi třiceti lety znamenalo jeden z prvních divadelních zážitků po přesunu z dětských představení k těm dospělým, na které mě začali brát rodiče. A mám radost, že se řízením osudu s touhle hrou znovu setkávám, tentokrát už jako režisér, ale znovu stejně jako tenkrát okouzlen Smočkovou prací s jazykem, postavami, situacemi. A taky se těším, že se po víc než deseti letech potkám s magií open air produkce, už mi ty noční zkoušky a hlídání meteoradaru opravdu chybí.“

Premiéra komedie Ladislava SmočkaPodivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ se uskuteční v sobotu 2. července, od 6. do 16. července se pak na scéně na náměstí Míru odehraje celkem 10 repríz. Spolu s Jakubem Albrechtem a Milanem Šteindlerem, kteří jsou na Divadelním létě nováčky, se v dalších rolích objeví tváře známé z předchozích ročníků Diana Toniková, Petr Konáš a Michal Štěrba.

Od 20. do 23. července se návštěvníci Divadelního léta mohou těšit na obnovenou premiéru a reprízy loňské inscenace „Romeo a Julie“ s charismatickým Janem Zadražilem v roli Kapuleta. Inscenaci připravil pro Divadelní léto pražský Spolek Kašpar v čele s režisérem Jakubem Špalkem.

Divadelní léto přivede i letos na scénu mladé herecké naděje. Po inscenacích, které vznikly z rezidenčních pobytů studentů DAMU a HAMU v předchozích letech, pozve festival letos v rámci doprovodného programu studenty 3. ročníku Katedry loutkového a alternativního divadla DAMU. Na náměstí Míru uvedou 19. června svoji novinku s pracovním názvem „Pláž“, která bude prvním představením letošního Divadelního léta. Doprovodný program nabídne také 20. června večer s hity muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla pod názvem „Jsme muzikál!“. Chybět nebude ani tradiční večer „Slam Poetry All Stars“, který se 25. července stane tečkou za letošním Divadelním létem.

 

foto: A. Huclová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24