QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech zve na novou výstavu

22.05.2022 15:50

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočka Západočeského muzea v Plzni, má novou výstavu nazvanou „… bude zastřelen s celou svojí rodinou“.

Výstava Rokycany_ZČM

Výstava bude veřejnosti přístupná od 27. května do 25. září v malém výstavním sále, který se nachází v ulici J. Knihy 146 v Rokycanech. Jedná se o malou výstavu připomínající 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a události, které následovaly.

V této souvislosti budou vzpomenuty osobnosti rokycanského okresu, které se pak významně zapojily do odbojového hnutí. "Nelze tak nezmínit například parašutistu-radiotelegrafistu Jiřího Potůčka (krycím jménem Aloise Tolara) z Vranova, který byl ve Velké Británii přidělen do tříčlenné paradesantní skupiny Silver A. Po výsadku do protektorátu spolupracoval se skupinami Silver B a Anthropoid. Mimo jiné bude připomenut i Václav Stehlík z Rokycan, který v letech 1941-42 pomáhal parašutistům z britských výsadků, za což byla v květnu 1942 na lobezské střelnici celá jeho rodina popravena," uvádí Západočeské muzeum.

Výstava je přístupná od úterý do nedělev době od 8 do 12 hodin a od 12.30 do 16 hodin.

Foto: ZČM

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24