QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mýval vyděsil chataře u Stříbra! Populace mývalů se rozšiřuje i na Plzeňsku - FOTO

23.09.2019 8:54

Hned několik čtenářů se v posledních dnech obrátilo na redakci QAP.CZ s tím, že se v okolí chat na Stříbrsku pohybuje mýval. Co v takovém případě dělat a kde se vzal mýval v naší přírodě?

mýval

Poměrně netradiční "návštěva" o uplynulém víkendu vyděsila chataře na Tachovsku. V jedné z chatových oblastí nedaleko Vranova u Stříbra se potuloval mýval.

Ačkoliv evidentně zvíře původem z Ameriky do naší přírody nepatří, v lokalitě Tachovska a severního Plzeňska není výskyt mývalů nijak extra zvláštní. "Je to zhruba deset let stará záležitost, kdy se začala populace mývalů rozšiřovat právě v oblasti Hracholusek, Újezdu nade Mží, postupně jsme zaznamenali výskyt i  na Manětínsku nebo v okolí Rabštejna nad Střelou," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Zvíře je sice na první pohled hodně roztomilé, jeho přítomnost v naší přírodě je ale dost nebezpečná. Krom jiného jde o agresivní druh, který požírá naše menší zvířata. Hrozba je ale i jinde. "Vážně říkám, že to není sranda. Má specifické choroby, které přenáší na naše zvířata. Do naší přírody zkrátka nepatří," pokračuje Karel Makoň s tím, že o populaci mývalů ví jak specialisté ze záchranné stanice, tak myslivci. Odchyt mývalů mají na starosti myslivečtí hospodáři nebo myslivecká stráž. Stejně tak je odchytávají i pracovníci Záchranné stanice živočichů v Plzni s tím, že následně je posílají na vyšetření právě v souvislosti s chorobami a parazity.

Do naší přírody se evidentně původně dostal buď únikem z chovu nebo ho někdo odložil. Jedná se o šelmu, která se stále šíří. "Jde o agresivní druh, který vytlačuje naše druhy," upozorňuje Karel Makoň.

Do obydlených částí regionu se mýval stahuje většinou za potravou, kdy si vybírá například komposty u chat a podobně. Záchranáři zaznamenali i případy, kdy lidé mývaly záměrně krmili.

Pokud už někdo mývala spatří, není nicméně nutné vyvolávat paniku. Populaci záchranáři i myslivci monitorují a snaží se ji eliminovat.

FOTO: čtenářka QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24