QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavě se školí budoucí skautští vedoucí! Mají náročnou přípravu - FOTKY

21.08.2019 11:58

Na tři desítky budoucích skautských vedoucích aktuálně prochází na Javorné na Šumavě důležitým přípravným kurzem před zkouškami. Projít musí i fyzickou přípravou!

večerní nástup
večerní nástupměření azimutulezecký výcvikslavnostní sekerapohybové aktivity - běh s kufrempohybové aktivitypráce s buzoloupohybové hry - Kdo zbydepřednáška - symbolikaúvodní hry s padákemzahajovací oheňžlutá družina

Skautská základna Bílý orel na Javorné na Šumavě se v těchto dnech proměnila v "ústřední" školitelské centrum skautů, kteří chtějí v budoucnu působit v rámci vedení oddílů. Letošního ročníku takzvaného Čekatelského lesního kurzu se účastní bezmála třicítka teenagerů z celé republiky ve věku od 15 do 20 let.

A účast je skutečně pestrá. "Nejvzdálenější účastník je až z Frýdku-Místku. O chod celého tábora se stará 22 vedoucích, z toho 18 má na starosti program a 4 vedoucí pečují o zázemí tábora," říká Vladimíra Čapková, vedoucí Čekatelského lesního kurzu MOA.

Kurz, který odstartoval minulý týden a v závěru tohoto týdne vyvrcholí, má jasný záměr. "Hlavním cílem Čekatelského lesního kurzu MOA je připravit účastníky ke složení Čekatelské zkoušky, která je prvním krokem na cestě skautským vzděláváním. Tato zkouška vyžaduje zvládnutí oblastí, jako jsou základy práva, hospodaření, metodika vedení skautských oddílů a v neposlední řadě zdravověda, která je z hlediska bezpečnosti na skautských akcích naprosto stěžejní," vysvětluje Vladimíra Čapková, vedoucí Čekatelského lesního kurzu MOA.

Kromě samotné přípravy na čekatelskou zkoušku má kurz přinést také fyzické zdokonalení účastníků. Nechybí tak další programy jako je táborová olympiáda Olymp, závěrečná hra dovedností Tajfun nebo nácvik praktických dovedností. Mezi ty patří například lukostřelba, slaňování, lasování a podobně.

"Další nedílnou součástí programu jsou úvodní hry, večerní debaty a výměny zkušeností, program na téma zahraniční skauting - jaké možnosti skautům dává spolupráce se zahraničními oddíly a světovou skautskou organizací, takzvaný rovering, tedy motivace ke službě, a v neposlední řadě večerní slavnostní a zábavné táborové ohně," pokračuje vedoucí kurzu.

Skauty čeká i náročně dvoudenní putování...

Letošní kurz skončí v sobotu 24. srpna. V samotném závěru na skauty čeká opravdová generálka před následnými říjnovými zkouškami, a to v podobě dvoudenního putování. Družiny se o sebe musí v přírodě postarat naprosto samy. "Družina má pouze základní vybavení a zadaná místa, která má během své cesty navštívit a na některých splnit jednoduchý úkol. Družina sama si tedy plánuje trasu i časové rozvržení jednotlivých aktivit. Sami se rozhodují o místě přenocování při znalosti zásad správného pohybu v přírodě," popisuje Vladimíra Čapková.

Samotné Čekatelské zkoušky budou účastníci přípravného kurzu skládat na podzim. Probíhat budou v areálu kluboven v Rokycan od 11. do 13. října. Po složení zkoušek se z čekatelů stanou skautští činovníci, kteří se budou podílet na vedení oddílů.

FOTO: Čekatelský lesní kurz MOA

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24