QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

NS Homolka se dočkala obnovy, má nové interaktivní prvky a tabule - FOTKY

18.09.2022 16:05

Lesopark Homolka v Plzni je vyhledávaným místem Plzeňanů, zejména rodiny s dětmi, které bydlí v okolí sem chodí na procházky. Na zdejší naučnou stezku vyráží i děti z blízké školy či školky.

NS Homolka_plzen foto QAP (12)
NS Homolka_plzen foto QAP (12)NS Homolka_plzen foto QAP (1)NS Homolka_plzen foto QAP (2)NS Homolka_plzen foto QAP (4)NS Homolka_plzen foto QAP (16)NS Homolka_plzen foto QAP (5)NS Homolka_plzen foto QAP (7)NS Homolka_plzen foto QAP (8)NS Homolka_plzen foto QAP (9)NS Homolka_plzen foto QAP (3)NS Homolka_plzen foto QAP (10)NS Homolka_plzen foto QAP (13)NS Homolka_plzen foto QAP (6)NS Homolka_plzen foto QAP (14)NS Homolka_plzen foto QAP (15)NS Homolka_plzen foto QAP (17)NS Homolka_plzen foto QAP (20)NS Homolka_plzen foto QAP (21)NS Homolka_plzen foto QAP (23)NS Homolka_plzen foto QAP (24)NS Homolka_plzen foto QAP (25)NS Homolka_plzen foto QAP (27)NS Homolka_plzen foto QAP (26)NS Homolka_plzen foto QAP (28)NS Homolka_plzen foto QAP (29)NS Homolka_plzen foto QAP (30)NS Homolka_plzen foto QAP (33)NS Homolka_plzen foto QAP (34)NS Homolka_plzen foto QAP (16)NS Homolka_plzen foto QAP (35)NS Homolka_plzen foto QAP (17)NS Homolka_plzen foto QAP (15)NS Homolka_plzen foto QAP (36)NS Homolka_plzen foto QAP (21)NS Homolka_plzen foto QAP (20)NS Homolka_plzen foto QAP (37)NS Homolka_plzen foto QAP (23)NS Homolka_plzen foto QAP (24)NS Homolka_plzen foto QAP (25)NS Homolka_plzen foto QAP (38)NS Homolka_plzen foto QAP (39)NS Homolka_plzen foto QAP (27)NS Homolka_plzen foto QAP (40)NS Homolka_plzen foto QAP (26)NS Homolka_plzen foto QAP (41)NS Homolka_plzen foto QAP (29)NS Homolka_plzen foto QAP (28)NS Homolka_plzen foto QAP (32)NS Homolka_plzen foto QAP (30)NS Homolka_plzen foto QAP (42)NS Homolka_plzen foto QAP (33)NS Homolka_plzen foto QAP (34)NS Homolka_plzen foto QAP (44)NS Homolka_plzen foto QAP (36)NS Homolka_plzen foto QAP (35)NS Homolka_plzen foto QAP (37)NS Homolka_plzen foto QAP (45)NS Homolka_plzen foto QAP (38)NS Homolka_plzen foto QAP (39)NS Homolka_plzen foto QAP (46)NS Homolka_plzen foto QAP (40)NS Homolka_plzen foto QAP (41)NS Homolka_plzen foto QAP (44)NS Homolka_plzen foto QAP (47)NS Homolka_plzen foto QAP (42)NS Homolka_plzen foto QAP (45)NS Homolka_plzen foto QAP (48)NS Homolka_plzen foto QAP (49)NS Homolka_plzen foto QAP (46)NS Homolka_plzen foto QAP (47)NS Homolka_plzen foto QAP (50)NS Homolka_plzen foto QAP (49)NS Homolka_plzen foto QAP (50)NS Homolka_plzen foto QAP (51)NS Homolka_plzen foto QAP (48)NS Homolka_plzen foto QAP (51)NS Homolka_plzen foto QAP (52)NS Homolka_plzen foto QAP (54)NS Homolka_plzen foto QAP (52)NS Homolka_plzen foto QAP (54)

Lesoparkem na Slovanech prochází naučná stezka Homolka, která se nyní po dvanácti letech dočkala obnovy a má nové interaktivní prvky i informační tabule. QAP pro vás celou stezku prošel.

Na některých místech už nápisy nebyly vidět, někde zase byly počmárané. Dnes už jsou ale panely po kompletní obnově a jsou na nich i novinky. Trasa ani místa celkem třinácti informativních panelů se nezměnila. Stezkou dlouhou cca 1,5 kilometru stejně tak jako doposud provází návštěvníky veselá veverka Homolka. Na tabulích je nyní více her pro děti, a to i díky novým ilustracím, které jsou z dílny ilustrátora Vhrsti.

A co se děti na stezce dozví?

Zajímavosti o stromech, houbách, zvířatech nebo třeba o zdejším unikátním vodojemu. Jedno ze zastavení se věnuje například včelám. Tady děti uvidí, proč jsou pro nás včely důležité, jak opylují rostliny, co umí čmeláci apod.

Hned první informační tabule, která se nachází kousek od kavárny, seznamuje s lesoparkem Homolka. Na tabuli jsou i staré historické forografie. "Lesopark Homolka s výměrou cca 10 hektarů je druhým největším lesoparkem v Plzni. Na vrcholu kopce ve tvaru "homole" byl koncem 19. století umístěn zděný vodojem," zní informace. Zmiňovanému vodojemu se také věnuje jedna tabule. Kromě informací panel doplňuje ilustrace s popisky, jak je voda důležitá.

 

Infopanel o houbách doplňují úkoly pro děti, a tak na obrázcích malí návštěvníci hledají muchomůrky či plodnice hub, které jsou jedovaté. Na zastavení "zvířata" si zase děti mohou zaskákat. U 12. zastavení, které je o veverkách, byl vybudován nový herní prvek. Tady si děti mohou zaházet šiškami a tím nakrmit veverku. "Naházej veverkám zásoby na zimu," vyzývá veverka na obrázku děti, aby hodily šišky do otvoru. Zastavení "veverky" se nachází přímo u dětského hřiště.

 

Stezka začíná u kavárny Smetanka a tvoří téměř okruh. Poslední 13. zastavení je nedaleko prvního bodu. Trasa je vhodná zejména malé děti, dky zpevněným cestám v parku můžete vyrazit i s kočárkem a odrážedlem.

Všechny interaktivní prvky a tabule nechala na Homolce obnovit po 12 letech Správa veřejného statku města Plzně ve spolupráci s Odborem životního prostředí Magistrátu města Plzně.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24