QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od středy 18. listopadu bude v obchodech platit omezení, otevírací doba se prodlouží

17.11.2020 16:37     27.01.2022 11:07

Po pondělním jednání vlády oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček společně s ministrem zdravotnictví Janem Blatným nová pravidla, která budou platná od středy 18. listopadu.

lidl

Jeden člověk pro sebe bude muset mít v obchodech prostor 15 metrů čtverečních. Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování PES platit ve třetím, čtvrtém a pátem stupni pohotovosti. V prvním stupni rizika budou moct na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé, ve druhém stupni pak 2 zákazníci na 15 metrů čtverečních.

Prodlouží se ale otevírací doba, která bude sjednocena nově se zakázem vycházení. Nově tedy budou obchody otevřené do 21 hodin.

Vláda na jednání také schválila, že svateb, pohřbů a bohoslužeb se smí od středy zúčastnit patnáct osob. Do krizového opatření je nově zařazena také další výjimka týkající se zákazu volného pobytu osob přes den. K výjimce pro cestu za účelem pobytu v přírodě či parku je doplněna také možnost volného pohybu za účelem sportování na venkovních sportovištích. Další výjimky se týkají mimo jiné cest do práce, za rodinou, blízkými či k lékaři.

Možný je také přesun do čtvrtého pásma, pokud se sledované číslo bude držet pod 70. Změna by nastala od pondělí 23. listopadu. Přesun do čtvrtého pásma by znamenal například otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně nebo střídavou výuku pro druhý stupeň. Obnovit by se mohla také praktická výuka pro skupiny do 20 lidí. Ve školách budou ale stále povinné roušky.

Zákaz nočního vycházení by se posunul z 21 na 23 hodin.

Foto: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24