QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pád železné opony připomenou speciální oslavy ve spolupráci s Bavorskem

30.10.2019 10:54

Akce spojené s výročím listopadu 1989 pokračují. Chystají se velké oslavy "Pádu železné opony" na pomezí Plzeňského kraje a Bavorska. Z Plzně vyjede unikátní dobový vlak, jízdenky jsou k mání!

Oslavy 28. října_QAP_foto (4)

Akce spojené s výročím třiceti let od listopadových událostí roku 1989 momentálně probíhají napříč Plzeňským krajem. Připomínat si budeme zároveň také takzvaný "Pád železné opony". Speciální akce proběhne samozřejmě na pomezí Plzeňského kraje a Bavorska, tedy na hraničním nádraží Bavorské Železné Rudy a Alžbětína, a to v sobotu 9. listopadu.

Plzeňský kraj připravil pro zájemce z široké veřejnosti vypravení zvláštního vlaku sestávajícího z dobových vagonů tažených taktéž originální lokomotivou Brejlovec z Plzně do Bavorské Železné Rudy.

"Prodávány budou původní jízdenky a ve vlaku bude přítomen i dobový průvodčí. Pokud při přejezdu státních hranic cestující splní povinnost, kterou měl každý občan ČSSR při přechodu hranic, obdrží malý dárek. V Bavorské Železné Rudě bude ve spolupráci s bavorským partnerem připraven pestrý program v podobě volně přístupných muzeí, hudebního vystoupení či ukázek řemesel," říká Eva Mertlová z krajského úřadu.

V rámci akce proběhne symbolická připomínka pádu železné opony, do které budou zapojení všichni přítomní. Vytvoří se takzvaný "Zlatý (lidský) řetěz", který spojuje Česko a Bavorsko. Zájemci budou moct navštívit mimo jiné i naučnou stezku Utajené obrany železné opony.

Jízdenky už je možné zakoupit na pokladně ČD hlavního vlakového nádraží v Plzni, vyjde na 200 korun. "V ceně jízdenky je speciální výjezdní pas, bohatý kulturní program a vstup do vybraných muzeí v Železné i Bavorské Rudě. Ve vlaku proběhne kontrola jízdních dokladů, pasová kontrola a celní prohlídka – pašování zboží jen na vlastní nebezpečí! Program na hraničním přechodu je i pro širokou veřejnost bez jízdenky," dodává Eva Mertlová.

 

plakat-30-jahre

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24