QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude opět dobývat Mansfeld se svými vojáky! Chystá se velká podívaná

28.10.2019 9:38

Plzeň bude opět v obležení hraběte Mansfelda a jeho vojsk. Chystá se další ročník oblíbené historické ukázky přímo v Proluce v centru města. Podívejte se na fotky z minulých ročníků!

Mansfeld (2)
Mansfeld (2)Mansfeld (3)Mansfeld (1)Mansfeld (5)Mansfeld (4)Mansfeld (6)Mansfeld (7)Mansfeld (8)Mansfeld (9)

Další ročník oblíbené akce "Mušketýři v Plzni aneb Mansfeld dobývá město" se odehraje v Prolu už v sobotu 2. listopadu. K vidění budou hned dvě představení.

"V sobotu 2.listopadu 2019, bude generál protestantských vojsk hrabě Petr Ernest von Mansfeld město dobývat město Plzeň stejně, jako v roce 1618. Uvidíte šermíře a mušketýry, kteří se pomoci obléhacích žebříků budou snažit proniknout na dochované hradby Plzně! Toto se stane v Proluce v Křižíkových sadech, tedy na autentickém místě," láká za organizátory Petr Merxbauer.

V průběhu odpoledne budou připravena hned dvě vystoupení. Poprvé se dobývání odehraje od 14 hodin, následně pak od 17 hodin.

"Mezi bitvami vystoupí dámy ze skupiny Althea se svými tanci a též potulný minnesänger Petr z Wolfenberka zahraje své písně," pokračuje Petr Merxbauer. Vstupné je dobrovolné a chybět nebude ani občerstvení.

Generál stavovských vojsk Petr Ernest z Mansfeldu oblehl katolickou Plzeň věrnou králi Fedinandovi II. Habsburskému dne 19.září 1618. Na přímé dobytí města dva tisíce vojáků nestačilo, proto obléhání trvalo celé dva měsíce. Protestantům postupně přicházely nové a nové posily, zatímco sil Plzeňanů ubývalo. Právě 2. listopadu přivezli oblehatelé nová děla, ale ani jejich palba nedokázala prolomit statečnou obranu našich předků. Teprve 19. listopadu prostřílela protestantská děla hradby v místě dnešní Proluky a 21. listopadu 1618 bylo město dobyto.

FOTO: www.bitvaoplzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24