QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude opět patřit designu a módě. Festival Plzeň Design Week se blíží

25.10.2019 9:58

V Plzni se chystá už čtvrtý ročník festivalu Plzeň Design Week. Organizátoři už odtajnili program. Krom jiného dojde i na módní přehlídku desítek značek a představen bude i nový "plzeňský kroj".

DSC_9135

Čtvrtý ročník festivalu Plzeň Design Week se uskuteční od 11. do 17. listopadu v kreativní zóně DEPO2015 v Plzni. Od pondělí do soboty proběhne téměř 20 přednášek, diskuzí a workshopů, které se budou věnovat módě, architektuře, interiérovému designu i řemeslu.

Víkendová prodejní přehlídka nabídne více jak 50 současných značek s módou, šperky, papírenským zbožím nebo porcelánem. Na festival přijede např. módní návrhářka Liběna Rochová, autoři návrhu nové Západočeské galerie nebo německý umělec Julian Vogel, který s Plzeňáky vytvoří zeď míru. Výstavy připomenou výročí 30 let od sametové revoluce a ikony československého designu. K vidění budou kola Favorit, hračky Fatra nebo auta Velorex. V závěru týdne představí umělkyně z projektu CZECHIA novodobý plzeňský kroj, na kterém právě teď pracují. Celý program je i se vstupným na www.plzendesign.cz.

Na výstavy už od pondělí...

"V týdnu, kdy slavíme výročí 30 let od sametové revoluce, si na Plzeň Design Weeku symbolicky připomeneme legendární československé designové produkty, které si věhlas drží dodnes,“ říká produkční festivalu Soňa Rychlíková. Od 11. do 17 listopadu bude v Ateliérové uličce k vidění výstava Národního technického muzea o rokycanských jízdních kolech Fenomén Favorit s 15 vystavenými exponáty. V pátek 15. listopadu ji od 17:00 doplní komentovaná prohlídka s autorem Janem Králíkem. Legendární nafukovací hračky Libuše Niklové představí výstava Fatra - Příběh hraček v Bistro&Café DEPO. Výročí 30 let od sametové revoluce připomene výstava fotografií Radovana Kodery Plzeň 11/89, kterou v Truhlárně doplní vozítko Velorex. Od 11. do 20. listopadu budou v prostoru tržnice vystaveny práce nominované na Národní cenu za studentský design, jejíž vítěz bude vyhlášen  14. listopadu v Klempírně. Výstava nese název Nový (z)boží a bude doplněna studentskými pracemi několika ateliérů FDÚ LS ZČU pod názvem Ilustrace a design na Sutnarce.

Přehlídka 50 značek odstartuje v pátek...

„Víkendová prodejní přehlídka přivítá více jak 50 značek, které do Plzně přivezou oděvy, šperky, doplňky, papírenské zboží nebo porcelán. Pro Plzeňany jsme, věřím, vybrali originální a vkusné značky,“ pokračuje Rychlíková. V pátek 15. listopadu se prodejní přehlídka otevře od 17:00 do 20:00. V 18:00 akci oficiálně zahájí slavností přípitek, na něj naváže diskuze na téma “Design a svoboda” s módní návrhářkou Liběnou Rochovou, teoretikem designu Jiřím Hulákem a sochařem Pavlem Karousem. Od 20 hodin vystoupí v Klempírně pražská elektro-industriální kapela WWW, která je mimo jiné známá spoluprací s umělcem Lubomírem Typltem. Prodejní stánky se opět otevřou v sobotu od 10:00 do 20:00, od 17:00 do 19:00 nabídnou prodejci zvýhodněné ceny na vybrané zboží v rámci "Happy Hours“.

V sobotu doplní prodejní expozici také 4 bloky módních přehlídek, během kterých se představí studentské práce z oboru fashion design, někteří z vystavovatelů a od 17:00 také novodobý plzeňský kroj z dílny projektu CZECHIA.

“Výjimečnou událostí bude tvorba zdi míru ve Fresh Air Gallery,” prozrazuje Rychlíková svůj tip. Po New Yorku, Paříži, Ugandě nebo Peru bude norimberský streetartový umělec Julian Vogel tvořit zeď míru, jejíž obdobou je pražská Lennonova zeď na Kampě, také v Plzni. Od 13. do 16. listopadu mohou zájemci přijít do podchodu, který spojuje Purkyňovu a Harantovu ulici a pomoci tvořit nástěnné obrazy na téma svoboda.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24