Plzeň i v letošním roce obsadí pouliční umělci

03.07.2020 18:39

Mezinárodní pouliční festival Pilsen Busking Fest bude jednou z mála akcí svého druhu, které se uskuteční v tomto roce. Návštěvníci se mohou těšit i na umělce ze zahraničí.

1

Pilsen Busking Fest 2020 je multižánrový mezinárodní festival, při kterém celé centrum města už posedmé od 4. do 5. září zaplaví desítky zahraničních i místních umělců.  Hlavním cílem pořadatelů je i v letošním roce oživit centrum Plzně a inspirovat  zdejší obyvatele a umělce, aby se více zapojili do dění ve veřejném prostoru.

V rámci programu se představí pouliční hudebníci, kapely, komedianti, žongléři, tanečníci a další zástupci různých uměleckých žánrů. Hlavní zóna festivalu vyroste ve Smetanových sadech U Branky. Festival se odehraje zároveň v sadovém okruhu a přilehlých ulicích, kde bude program jak organizovaný, tak i v rámci tzv. volných zón určených pro kohokoliv, kdo si chce pouliční vystoupení vyzkoušet nebo se nevešel do hlavního programu.

Vyhledem k nejistotě, která panovala na jaře, se na festivalové dramaturgii začalo pracovat až na začátku června. Program se tak stále rodí a potvrzeno je už několik zajímavých umělců či kapel. Největší hvězdou je v tuto chvíli world music fusion čtveřice The Trouble Notes z Berlína, kteří měli přijet již před třemi lety, což se nakonec nepovedlo. Další zajímavou kapelou jsou v Plzni už velice známí Yedhaki:Nautika, kteří nyní hrají i s bubeníkem a jejich vystoupení slibuje doslova zběsilou párty. Třetím potvrzenou je zpěvačka Daiana Lou z Itálie, kterou doprovází její přítel na různé hudební nástroje, jejich show je plná pozitivních vibrací, skvělého vokálu a skutečně originálních a chytlavých písniček. Za černého koně festivalu pak organizátoři označili novou plzeňskou kapelu Radosta, hrající hravé, instrumentální skladby doprovázené samply z kultovního filmu Kulový blesk.

"Na celý festival je vstup sice zdarma, ale doporučujeme návštěvníkům přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Nejenom v tomto složitém období, kdy kulturní scéna dostala opravdu tvrdou ránu, je podle nás zcela zásadní touto formou podpořit a hlavně ocenit vystupující umělce,“ apeluje na diváky Jan Šinko, hlavní dramaturg festivalu.

Pouliční umění neboli busking je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází drobné mince do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24