QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská Alfa láká na novinku. Premiéru má za sebou srdceryvný příběh Jenovéfa

10.06.2020 10:15

Divadlo Alfa je jedním z prvních divadel, která se po koronavirové pauze otevřela divákům. V české premiéře uvedlo představení z repertoáru kočovných loutkářů.

3
312

Jenovéfa je čtvrtou premiérou této sezony, původně byla naplánovaná na 1. června a koronavirová krize tak posunula její uvedení o pouhý týden. "Výhodou je, že Jenovéfu hrajeme v menších prostorách divadelního klubu. Pokračovali jsme proto s přípravou hned, jak to bylo možné, s tím, že budeme hrát pro minimální počet diváků. Omezení se naštěstí tento týden uvolnila a můžeme tak obsadit všechna místa,“ vysvětlil ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

Jenovéfa je sólovým projektem dlouholetého uměleckého šéfa Alfy Tomáše Dvořáka, jednoho z hlavních tvůrců osobité poetiky divadla, která okouzluje a baví diváky po celém světě. Zatímco se v současné době loutka spíše vytrácí, Tomáš Dvořák dál pěstuje bravurní práci s loutkou a opatruje dědictví, které už je chráněné i značkou UNESCO. Pečuje o to, co je Plzni a českému loutkářství vlastní. O hudební spolupráci na Jenovéfě požádal Tomáš Dvořák herce Petra Vydareného – ten se rozhodl využít starý pozapomenutý nástroj: citeru, která svými jímavými tóny dobře ladí.

Hra  potěší milovníky řízných, zábavných, a přitom tragických love story: hraběnka Jenovéfa odmítne v době nepřítomnosti manžela Sylkfrída milostné návrhy rytíře Gola. Jenže manžel uvěří pomluvám proradného padoucha... Příběh o utrpení brabantské hraběnky Jenovéfy byl poprvé zaznamenán již ve 14. století a rozšířil se i u nás zejména v knížkách lidového čtení. Vedle Dona Šajna a Doktora Fausta patřila Jenovéfa k nejoblíbenějším loutkovým hrám v celé Evropě a její osobité zpracování si předávaly i loutkářské rodiny v Čechách.

Staré lidové hry v podání Alfy dnes baví romantickou naivitou i archaickým jazykem a divadlo s nimi uspělo mimo jiné v Německu, Francii, Itálii a Japonsku. Každý z příběhů trvá kolem 25 minut, Jenovéfu proto diváci uvidí ve dvojici s Johanesem Doktorem Faustem nebo Donem Šajnem.

FOTO: Divadlo Alfa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24