QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňské historické podzemí má novou trasu - FOTKY

18.02.2019 17:45

Historické podzemí je jednou z největších turistických lákadel Plzně. Nově zpřístupněné podzemní chodby pod Rooseveltovou ulicí jsou dlouhé 134 metrů. Můžete sem jen s baterkou.

podzemí
podzemí 44podzemípodzemí 4podzemí2podzemí3podzemí6

„Plzeňské historické podzemí je jednou z největších zajímavostí středověké Plzně. I díky péči Plzeňského Prazdroje se zařadilo mezi nejnavštěvovanější památky v centru města. V nových prostorách si návštěvníci budou sami svítit a  snadno si tak představí, jaké to bylo v dobách dávno minulých, kdy se do sklepů chodilo jen se svíčkou pro potraviny či led na chlazení piva a bylo vidět jen na pár kroků. Věřím, že  tentokrát návštěvníci podzemí zažijí trochu jinak – možná s příjemným mrazením v zádech, ale určitě se přitom budou bavit,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Nová trasa bude pro veřejnost otevřena jen několikrát do roka. Od pátku 15. února a pak každý den až do konce února vždy v 16 hodin. „Věřím, že to bude pro řadu lidí důvod se do podzemí opět podívat,“ doplnil Rudolf Šlehofer, manažer oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

Plzeňské historické podzemí bylo veřejnosti zpřístupněno v květnu 1985 a roku 2009 jej do správy převzal od města Plzeňský Prazdroj, který jej provozuje dodnes. Vstup do historických chodeb je z Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici.

Doposud byla pro návštěvníky otevřená prohlídková trasa o délce 800 metrů, jejíž součástí je historická vodárna s replikou vodního kola nebo lednice. Celé plzeňské podzemí tvoří rozsáhlý systém chodeb pod historickým centrem města. V některých částech má dvě patra a pyšní se celkovou délkou 13 kilometrů.

Podzemní prostory byly budovány s výstavbou prvních měšťanských domů ihned po založení města, tedy od konce 13. století, a původně sloužily ke skladování potravin, následně je využívali pivovarníci ke zrání a ležení piva. „V podzemí je také zhruba dvě stě studní a voda z některých z nich se používala na výrobu piva. Do několika studní je možné během prohlídky nahlédnout, jednou studnou návštěvníci dokonce procházejí,“ dodala Pavla Mášková z oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24