QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj terčem nových podvodných SMS zpráv! - FOTKY

22.06.2022 9:40

Policie České republiky upozorňuje veřejnost na nový kybernetický útok. Jedná se o podvodnou SMS zprávu, díky které můžete přijít o všechny úspory!

podvodnésms_PČR (1)
podvodnésms_PČR (1)podvodnésms_PČR (1)podvodnésms_PČR (2)podvodnésms_PČR (2)podvodnésms_PČR (3)podvodnésms_PČR (4)

Kriminalisté z Plzeňského kraje zaznamenali v pondělí 20. června kybernetické útoky, které mohou i dále pokračovat. Podvodníci zkouší novou podobu SMS zpráv. Příjemce obdrží SMS ve znění: "Dekujeme Ludek, predplatil jste si Sorgames za cenu €50/tydne. Pro zruseni, Sorgames.com/hKwB2Cu“ (text za lomítkem je pokaždé jiný).

Policie upozorňuje veřejnost, aby na odkaz v SMS zprávě neklikala! "V žádném případě nikdy neklikejte na odkaz v SMS zprávě ke zrušení služby a hlavně nikdy nezadávejte údaje ke své platební kartě," upozorňuje důrazně mluvčí policie Eva Červenková.

"Příjemce obdrží zprávu, že si předplatil nějakou službu, následně klikne na odkaz, který jej odkazuje na zrušení služby či anulování předplatného, a tím je příjemce přesměrován na phishingovou adresu a dostane se na platební bránu," popisuje podvod Červenková.

Za odkazem v SMS zprávě je phishingový odkaz. Tímto výrazem se označují odkazy, které se po rozkliknutí přesměrují na falešné webové stránky. Ty pak mají za úkol získat citlivé informace, jako jsou údaje o platebních kartách nebo hesla. "Po příjemci SMS zprávy, který má aktivní účet v platební bráně je dotázán na výběr platební karty a o následné potvrzení. V případě, že nemá účet, je vyzván k vložení údajů k platební kartě. Poškozený by se mohl mylně domnívat, že si ruší službu, předplatné apod. Netuší však, že rozklikne phishingový odkaz, může se stát obětí kyber útoku a přijít tak o veškeré své úspory," dodává Eva Červenková.

foto QAP.CZ, PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24