QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Selský dvůr U Matoušů se otevře na počátku června

26.05.2021 18:00

Statek v plzeňském Bolevci prošel od roku 2019 náročnou rekonstrukcí, na počátku června se otevře veřejnosti. Přístupné budou expozice ve stodole, stájích i sýpce a také hlavní obytné stavení.

statek 3

Statek se otevírá veřejnosti nejen po covidové uzávěře, ale také po náročné rekonstrukci. Dozvíte se, jak se na statku žilo, co se vařívalo, kde všude se spalo, ale také pohnuté osudy posledních majitelů v průběhu 20. století.

„V úterý 1. června konečně můžeme otevřít naši bránu do statku pro veřejnost. Přístupný bude nejen dvůr s expozicemi ve stodole, stájích a sýpce, ale také komentované prohlídky obytného stavení,“ informují provozovatelé statku.

Statek přivítá první návštěvníky v v 9:00. Prohlédnout si budete moci celý areál. Ve stájích je připravena výstava, představující historii statku i celého Bolevce, ale také náročnou rekonstrukci, kterou selský dvůr U Matoušů od srpna roku 2019 procházel. Proniknout do tajů obnovy této národní kulturní památky vám umožní časosběrné video.

Ve stodole a v sýpce jsou pak stálé expozice o pěstování, sklízení a zpracovávání obilovin a dalších surovin. V hlavním obytném stavení si pak mohou návštěvníci prohlédnout bydlení selské rodiny na přelomu 19. a 20. století. K vidění jsou slavnostní plzeňské kroje, chlebová pec nebo velká moučnice. A je tu i svatý kout a komůrka pro dcerušku.

foto: NPÚ

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24