QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

SEMAFOR: Do oranžové se od pondělí přesouvá Rakousko a Maďarsko

24.01.2021 13:47

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo seznam zemí s nízkým rizikem nákazy. Od pondělí 25. ledna se do oranžové kategorie přesune Maďarsko a Rakousko.

semafor od 25 ledna

Maďarsko a Rakousko se nově přesunou do oranžové kategorie zemí, kde už nyní figuruje Lucembursko, Belgie, Bulharsko, Finsko, Island, Norsko, Řecko a Kanárské ostrovy. Po návratu z těchto zemí musí cizinci, kteří na území ČR pracují nebo studují, předložit výsledek PCR testu. A to před vstupem na pracoviště, případně před vstupem do vzdělávací instituce, kde studují.

"Upozorňujeme však, že na základě rozhodnutí tamních úřadu je nyní dovolen vstup do Maďarska i Rakouska jen v omezených případech a s přísnými podmínkami pro pobyt na území těchto států. Bližší informace naleznete na webu www.mzv.cz," upozorňuje ministerstvo.

Většina evropských zemí spadá i nadále do červené kategorie.

Systém semaforu upravuje také kategorii zelených zemí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Již od 20. prosince 2020 je omezen volný pohyb na území ČR pro osoby, které přicestovaly z Velké Británie a Severního Irska. Důvodem je především výskyt nové mutace koronaviru SARS-CoV-2.

Od neděle platí také nové podmínky pro pendlery cestující do Bavorska. Více jsme psali zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24