QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na zimní procházku: Velké Javorské jezero

07.12.2021 15:13

Pojeďte s námi kousek za hranice. Tento výlet doporučujeme i těm, kteří nejsou zrovna zvyklí na dlouhé túry. Velké Javorské jezero je totiž velmi dobře dostupné.

Velké javorské jezero foto QAP (2)
Velké javorské jezero foto QAP (3)Velké javorské jezero foto QAP (2)Velké javorské jezero foto QAP (4)Velké javorské jezero foto QAP (5)Velké javorské jezero foto QAP (6)Velké javorské jezero foto QAP (7)Velké javorské jezero foto QAP (8)Velké javorské jezero foto QAP (9)Velké javorské jezero foto QAP (10)Velké javorské jezero foto QAP (11)Velké javorské jezero foto QAP (12)Velké javorské jezero foto QAP (13)Velké javorské jezero foto QAP (14)Velké javorské jezero foto QAP (15)Velké javorské jezero foto QAP (16)Velké javorské jezero foto QAP (17)Velké javorské jezero foto QAP (18)Velké javorské jezero foto QAP (19)Velké javorské jezero foto QAP (20)Velké javorské jezero foto QAP (21)Velké javorské jezero foto QAP (22)Velké javorské jezero foto QAP (23)Velké javorské jezero foto QAP (25)Velké javorské jezero foto QAP (24)Velké javorské jezero foto QAP (26)Velké javorské jezero foto QAP (27)Velké javorské jezero foto QAP (28)mapa velke javorske jezero

Velké Javorské jezero - Grosser Arbersee je vyhledávaným turistickým místem. Jeho velkou výhodou je dostupnost, k jezeru se může dostat opravdu každý. Parkoviště najdete přímo u jezera.

Gross Arber česky Velký Javor (1453  m.n.m.) je nejvyšším vrcholem Šumavy a Bavorského lesa. Leží na německé straně, nedaleko hraničního přechodu Železná Ruda. Milovníci zimních sportů znají Arber jako výborné lyžařské středisko.

mapa velke javorske jezero

My se dnes ale vydáme na pěší výlet. A to k Velkému Javorskému jezeru. Jako výchozí místo volíme parkoviště přímo vedle jezera. Projedete přes hraniční přechod Železná Ruda a hned na začátku Bavorské Rudy (Bayerisch Eisenstein) se dáte doprava. Na Brennesu odbočíte vlevo, projedete kolem lyžařského areálu Arber a po chvilce už minete po pravé straně slavný Hohenzollern Skistadion, který bude letos v únoru hostit biatlonový svátek (ME v biathlonu - více zde).  Po chvilce už uvidíte velkou restauraci, která leží přímo u jezera. Nalevo od silnice se nachází velké parkoviště s placeným automatem.

Velké javorské jezero foto QAP (21)Velké Javorské jezero je ledovcového původu. Leží v nadmořské výšce 934 m na ploše cca. 4,5 ha pod vrcholem Gross Arber. Jeho hloubka je 15 metrů. Je obklopeno hustými lesy, při vstupu od blízké silnice se vám ale naskytne krásný pohled na celé jezero. Jezero se dá celé obejít, procházka kolem jezera vám zabere zhruba hodinku. Navštívit můžete restauraci, v tomto objektu je i prodejna suvenýrů. během letní sezony tady funguje půjčovna šlapadel.

Od jezera můžete pokračovat na další turisticky atraktivní místa, například vystoupat na Velký Javor.

 

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24