QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Unikátní mobilní aplikace dokáže určovat houby. Podílel se na ní i student z Plzně

17.01.2020 11:56

Zájemce, který do aplikace vytvořené v Dánsku, nahraje houby, získá obratem nejen názvy nalezených druhů, ale také se dozví, jestli jsou jedovaté a kdy se nejvíce vyskytují.

Lukas Picek_vpravo

Aplikace SWAMPEATLAS je součástí stejnojmenného oceňovaného projektu. Dokáže rozpoznat téměř 1400 druhů hub a v Dánsku, pro které vznikla, se díky ní a jejím uživatelům dokonce podařilo zachytit i vzácné druhy hub. Na její tvorbě se podílel také Lukáš Picek, student Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

Ačkoliv jsou dnes aplikace na rozpoznávání hub z fotografií či obrazů celkem běžné, SWAMPEATLAS je podle Lukáše Picka v mnohém jedinečný: "Snažíme se spojit oblast uživatelů - houbařů a oblast přírodovědců, kteří mohou nahrané příspěvky využít ve svém dalším bádání. Díky vytvoření takovéto aplikace se razantně navýšil počet obrázků, GPS souřadnic a dalších dat v databázi, díky nimž se v Dánsku podařilo zachytit i druhy hub, jež odborní považovali za vymřelé.“ 

Mobilní aplikaci SWAMPEATLAS lze zdarma stáhnout z e-obchodů Google Play nebo App Store, webová verze funguje zde. Uživatel, který do ní nahraje fotografii houby, získá obratem nejen název nalezeného druhu, ale také se dozví, jestli je houba jedovatá, či jedlá, ve kterém měsíci se nejvíce vyskytuje a jak velký je její výskyt v posledních letech. Titulní stranu webu tvoří mapa nálezů jednotlivých druhů hub po celém Dánsku a nejaktuálnější fotografie hub, které systém rozpoznal. S každou nahranou fotografií se databáze portálu rozšiřuje.

Kromě dánských kolegů stojí za aplikací spolu s  Lukášem Pickem za aplikací také Milan Šulc a profesor Jiří Matas z Fakulty elektrotechnické  ČVUT.

Proč je software s aplikací natolik významný? "V současnosti jsme schopni rozpoznat 1394 druhů hub a plánujeme rozšiřovat, což při porovnání s konkurencí nemá obdoby. Česká Aplikace na houby dokáže rozpoznat přibližně 200 druhů obecných českých hub. Ostatní aplikace se s množstvím rozpoznávaných druhů pohybují okolo 900. Patříme tedy mezi ty nejobsáhlejší. Dalším kritériem je úspěšnost, která je pro konečného uživatele to nejzajímavější. Při porovnávání jsme získali lepší výsledky než systém vytvořený Google Research skupinou,“ upozorňuje Lukáš Picek s tím, že už při prvotních měřeních dosáhla aplikace při rozpoznávání příspěvků úspěšnosti minimálně 80 %.

Aplikace obsahuje především houby rostoucí v Dánsku, nicméně české houby dokáže určovat také. "Existuje pouze zlomek druhů, které existují pouze v Čechách nebo v Dánsku,“ dodává.

V Dánsku aplikaci využívají odborníci, samouci i laici. Jen během prvního měsíce testování beta verze zpracovala aplikace 25 000 příspěvků, jejichž počet se po vydání verze pro mobilní telefony zvýšil na 100 000 za měsíc. Autoři do budoucna očekávají, že aplikaci bude využívat několik stovek tisíc uživatelů.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24