QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňském Moving Station odstartoval 16. ročník festivalu Animánie! - FOTKY

18.11.2021 20:43

Ve čtvrtek 18. listopadu započal v plzeňském Moving Station 16. ročník festivalu Animánie. Největší mezinárodní soutěžní přehlídka animované tvorby dětí a mládeže potrvá do neděle 21. listopadu.

Animánie 2021_foto QAP (6)
Animánie 2021_foto QAP (6)Animánie 2021_foto QAP (7)Animánie 2021_foto QAP (8)Animánie 2021_foto QAP (9)Animánie 2021_foto QAP (11)Animánie 2021_foto QAP (10)Animánie 2021_foto QAP (1)Animánie 2021_foto QAP (4)Animánie 2021_foto QAP (3)Animánie 2021_foto QAP (2)Animánie 2021_foto QAP (5)

Po loňském festivalu, který probíhal v online verzi, se všichni opět sejdou v jednom sále. Tématem letošního ročníku festivalu je „Na cestě“, což spojuje všechny uvedené filmy. Vybráno bylo 150 filmů z 33 zemí, což je doposud největší počet zastoupených zemí na Animánii. Komu by se to zdálo málo, bude mít k dispozici zhlédnout také filmy z minulého roku.

Slavnostní zahájení Festivalu Animánie, které se konalo ve čtvrtek 18. listopadu v plzeňském Moving Stationu, odstartovalo promítáním dojemného krátkometrážního snímku „Milý tati“ mladé režisérky a animátorky Diany Cam Van Nguyen.

„Těší nás, že režisérka úspěšného snímku Milý tati Diana Cam Van Nguyen přijala naše pozvání a v sobotu na festivalu povede svůj master class zaměřený na animovaný dokument,“ upozornil ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda.

V průběhu následujících čtyř dnů nabídne Festival Animánie zajímavé workshopy, k dispozici bude oblíbená herní zóna s inspirativními počítačovými hrami a také kavárna Moving Café, kde si zájemci mohou v klidu přečíst festivalové noviny.

„Naše workshopy dlouhodobě plánujeme pro širokou veřejnost, přijít na ně může kdokoli. Chceme vzdělávat děti, ale rádi vzděláváme i jejich rodiče a učitele. Posledních pár let se zaměřujeme na „animátorské polepšovny“, kde se vždy snažíme vysvětlit nějakou jednoduchou techniku zpracování, která se může zdát na první pohled složitá. Učíme takzvané filmové triky, které si ale mohou doma děti udělat za použití běžných materiálů. V pátek 19. listopadu návštěvníky naučíme jak využívat multiplán, který je například použit  v Cestě do pravěku od Karla Zemana a v neděli 21. listopadu představíme jak animovat vítr. Máme také připravenou dílnu tvorby her, která bude velice zajímavá,“ uvedl Ondřej Sosna, který je organizátorem workshopů pro festival.

Veřejnost zve festival především na projekce animovaných novinek pro malé i velké. Uvede například snímky Myši patří do nebe, Moje slunce Mad, Přes hranici, Barevný sen, Princova cesta nebo českou klasiku - Cesta do pravěku.

Vítězné československé a zahraniční snímky budou oceněny v rámci Slavnostního zakončení v neděli 21. listopadu v 16 hodin. Hlavní cenou jsou festivalové Animáničky. Své ceny v jednotlivých kategoriích udělí i dětská a studentská porota a chybět nebude ani Cena diváků. Na závěr proběhne projekce všech oceněných filmů.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24