QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni jsou vystaveny fotografie Josefa Sudka a malby Jakuba Špaňhela

22.10.2021 9:49

Legendární soubor fotografií Josefa Sudka z rozestavěného chrámu sv. Víta v kontrastu maleb současného výtvarníka Jakuba Špaňhela rozehraje fantastickou hru světla a stínu v Západočeské galerii v Plzni.

Výstava_Josef Sudek - Jakub Špaňhel

Výstava JOSEF SUDEK – JAKUB ŠPAŇHEL: Zažít zjevení propojuje umělecká díla fotografa Josefa Sudka a současného výtvarníka Jakuba Špaňhela, která vznikala v různém čase, ale téma mají stejné – Katedrálu sv. Víta. Katedrála se stala pro oba umělce dlouhodobou inspirací a tématem, ke kterému se často vraceli. Společnou linkou v jejich tvorbě je snaha o zachycení prožitku skutečnosti v chrámu, jenž je nejen symbolem české národní identity.

Výstava se koná ve výstavní síni „13“ od dnešního dne 22. října do 6. února 2022.

Katedrála sv. Víta  se začala stavět zhruba v polovině 14. století a slavnostně dokončena byla roku 1929. V roce 1924 vstupuje do rozestavěného dómu Josef Sudek a je uchvácen paprsky slunečního svitu, které procházejí prostorem s rozvířeným prachem a vytvářejí fantastickou hru světla a stínů. Sudek během dvou let vytvořil soubor fotografií z chrámu, které zahrnují jak pohledy do hlavní lodi, tak řadu detailů rozestavěného a dokončovaného prostoru. Sudkova kolekce fotografií z katedrály sv. Víta je takto uceleně vystavena vůbec poprvé.

Malíře Jakuba Špaňhela katedrála sv. Víta, obecněji kostelní interiéry, fascinují od doby, kdy se začal malířství věnovat. Jeho diplomová práce na Akademii výtvarných umění byla věnována právě Svatému Vítu. Průběžně se k tématu vrací, a to i k postavám a legendám, které jsou s tímto sakrálním prostorem spjaty. Několik pláten věnovaných svatovítské katedrále je inspirováno právě Sudkovým viděním sluncem a prachem zalitého chrámu. Většina jeho obrazů byla vytvořena pro výstavu v Plzni.

Výstava vznikala ve spolupráci s fotografem Jaroslavem Bártou, který je zároveň autorem architektonického řešení výstavy. Záměrem autorky výstavy Heleny Musilové a Jaroslava Bárty bylo propojit oba autory, tedy nechat komunikovat téměř sto let staré fotografie se současnými malbami. Celá koncepce výstavy je založena na evokaci zážitku, který oba umělci v katedrále sv. Víta zažili.

Komentované prohlídky s autorkou výstavy Helenou Musilovou proběhnou 9. prosince od 17 hodin a 13. ledna od 17 hodin. Koncert duchovní hudby se zde bude konat 16. prosince od 17 hodin.

 

foto: ZČG

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24