QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve zdech Radyně se objevily trhliny! Starý Plzenec bojuje za záchranu hradu

05.10.2019 14:55

Po loňské havárii, kdy z východního šťítu Radyně vypadla část zdiva, se objevily další trhliny ve zdech na ostatních místech hradu. Starý Plzenec tak zahájil cestu za záchranou památky.

fotoradyneteto-2009

Hrad Radyně patří nejen v rámci Plzně a okolí, ale i v rámci celého Plzeňského kraje k jedněm z nejnavštěvovanějších památek. Je majetkem města Starý Plzenec, který do jeho údržby pravidelně investuje. Nyní se ovšem ve zdech hradu objevily trhliny, které je nutné postupně opravit.

"Město do obnovy hradu Radyně investuje každoročně. V loňském roce ovšem došlo k havárii na východním štítu, kdy vypadla část zdiva. Nejprve jsme defekt nechali zasanovat tak, aby nedocházelo k dalšímu vypadávání kamenů a nebyli návštěvníci ohroženi," říká starostka města Vlasta Doláková.

Vedení města se následně rozhodlo podrobně prozkoumat kompletní stav hradu a přistoupit k radikálnějšímu řešení, které by mělo kondici kulturní památky výrazně pomoct. "Máme zpracovaný projekt od ateliéru Soukup. Součástí projektu je revitalizace hradu Radyně. Bylo provedeno takzvané 3D skenování za použití dronu. Ten obletěl celou památku a díky tomu se podařilo objevit další drobné trhliny i v ostatních částech hradu. Proto jsme se rozhodli zainvestovat do celkové obnovy hradu Radyně tak, abychom ho zachránili i pro budoucí generace," pokračuje starostka Starého Plzence.

Postupné opravy jsou rozdělené do několika etap, které zaberou zhruba pět let...

"V letošním roce jsme získali část prostředků z ministerstva kultury z programu Záchrany architektonického dědictví. To, co se v současné době opravuje, je zhruba za částku 1,8 milionu a polovinu jsme získali právě z dotace z ministerstva. I na rok 2020 jsme podali žádost do stejného programu a chceme pokračovat v dalších úpravách," dodává Vlasta Doláková. Podle ní je zásadní, aby byla opravena koruna hradu, která nyní není zastřešená a právě do koruny zatéká voda. Při mrazech následně dochází k trhlinám ve zdech a postupnému vypadávání kamenů. V současné době už je navržená technologie, jakým způsobem mikrotrhliny opravit.

"Postupné opravy jsou rozdělené na období zhruba pěti let, kdy je na každý rok naplánována jedna etapa. Není to úplně jednoduchá oprava. Mimo jiné je tam velmi komplikovaný přístup, což se týká zejména dovozu materiálu. Na východním štítu muselo být instalováno lešení. Pro návštěvníky musela být zároveň vybudována nová lávka, aby se materiál dopravoval jinou cestou, než chodí návštěvníci," vysvětluje starostka města a dodává: "Snažíme se, aby opravy co nejméně ohrozily návštěvnost hradu Radyně. Kulturní akce, které se tam odehrávají, jsou situované většinou na nádvoří pod hradem, takže těch se to nedotkne. Samozřejmě ale vyzýváme návštěvníky, aby se pohybovali po cestách a trasách, kde mají, aby případně nedošlo k úrazům nebo k ohrožení návštěvníků."

Hrad Radyně se těší velkému zájmu návštěvníků. Ročně na něj zamíří zhruba 27 tisíc návštěvníků, přičemž počty v posledních letech stále rostou. Jedním z důvodů je i zásadní zkvalitnění zázemí pro návštěvníky v posledních několika letech. U Radyně funguje už zhruba tři roky celoročně Centrum služeb pro turisty, které spolu s městem pořádá nejrůznější tématické akce. Zájemci mají k dispozici také kvalitní restauraci a mini cykloservis. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24