QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velikonoce oživí hrady a zámky. Kde se chystají velikonoční akce?

15.04.2019 7:59

Mnohé hrady a zámky v regionu připravují velikonoční akce.Které památky ozdobí velikonoční výzdoba a provoní tradiční velikonoční pokrmy? Přinášíme tipy na výlety!

FOTO_QAP_CZ (29)

Velikonoční akce v regionu vrcholí! Kde všude se chystají Velikonoce? Podívejte se na přehled velikonočních událostí, které se konají na hradech a zámcích v Plzeňském kraji.

Ve čtvrtek 18. dubna od 13 do 16 hodin si v předhradí hradu Radyně můžete vyrobit velikonoční ozdoby a dekorace nebo vyzdobit kraslice. Velikonoční tvoření připravilo Centrum služeb pro turisty, které vybírá za vstup 50 korun. V ceně je zahrnuté zapůjčení pomůcek a poskytnutí materiálu.

Zámek a hrad Horšovský Týn se veřejnosti otevře každý den od 19. do 22. dubna od 10 do 16 hodin. Těšit se můžete na klasické prohlídky a velikonočně nazdobený prohlídkový okruh "Kuchyně".

Na zámku Chudenice budou od 19. do 22. dubna probíhat velikonoční prohlíky, vždy od 9 do 16 hodin. Na neděli 21. dubna od 10 do 15 hodin přiipravuje zámek pro všechny návštěvníky pletení pomlázek, zdobení a barvení vajíček a tvořivé dílny. Dozvíte se, jak probíhaly Velikonoce v kuchyních našich babiček, co to byli Ptáčci, Jidáši, Pučálka, Šumajst, či Kočičí svatba

Velikonoce zažijete také v Lobkowiczkém zámku Křimice. Na Velký pátek 19. dubna od 13 hodin se můžete těšit na zámecké prohlídky a ukázky výroby tradičních velikonočních dekorací. K poslechu zahraje lidový soubor Plzeňský MLS. Na Velikonoční pondělí 22. dubna jste zváni od 17 hodin do zámecké kaple na Velikonoční mši svatou.

Hrad Kašperk bude otevřen od 19. do 22. dubna, kde můžete navštívit komentovanou prohlídku okruhu Život na hradě. Připravené bude občerstvení, točené velikonoční zelené pivo, divadelní představení a doprovodné aktivity na nádvoří. Během víkendu 20. a 21. dubna je připravena nová divadelní hra hradního divadelního ochotnického souboru Pachmajr s názvem Posel z ráje. Představení začíná vždy ve 12:15 a 14:15 hDěti se mohou vydat na dobrodružnou interaktivní výpravu, kde se budou mj. učit základům šermu, tance a střelby z luku. Na výpravu se vydají v sobotu a v neděli vždy v 11:45 a 14:45 h. Nutná je rezervace na info@kasperk.cz. Dále bude na na nádvoří hradu připraven během celé soboty a neděle doprovodný program jako např. ražba mincí, skriptorium, výroba pečetí nebo ochutnávka velikonočních specialit. Pro dámy budou připraveny ukázky středověkých dámských účesů. Zájemkyně si budou moci nechat vytvořit dobový účes na své hlavě.

V pondělí 22. dubna se na terase zámku Kozel koná od 10 do 18 hodin velikonoční jarmark. Čekat zde bude široký sortiment originálních řemeslných produktů, kupa neodolatelných dobrot a skvělá atmosféra. "Těšit se můžete na velikonoční vajíčka, bižuterii, polodrahokamy, keramiku, dřevěné výrobky do kuchyně, květinové dekorace, dárková mýdla či na kvalitní potraviny od drobných producentů, jmenovitě např. na marmelády, koření, moravské víno, medovinu, uzeniny či sýry. Chybět nebudou oblíbené pochutiny jako trdelníky, pražené mandle, bramborové placky či grilované klobásy. Zkrátka nepřijdou ani děti, pro něž budou připraveny tvořivé dílničky," lákají pořadatelé.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24