Vojáci obsadili rozvodnu u Přeštic, vyděsili místní obyvatele - FOTKY

23.05.2022 18:37

Rozvodna Přeštice patří k nejvýznamnějším rozvodnám české energetické přenosové soustavy. O víkendu ji obsadili vojáci a vyděsili tak místní. Na četné dotazy našich čtenářů jsme zjistili, co se u Přeštic děje.

vojáci rozvodna přeštice6
vojáci rozvodna přeštice6vojáci rozvodna přešticevojáci rozvodna přeštice7vojáci rozvodna přeštice1vojáci rozvodna přeštice2vojáci rozvodna přeštice3vojáci rozvodna přeštice5vojáci rozvodna přeštice8

Lidé se nemusí bát, obsazení rozvodny na jižním Plzeňsku vojáky nijak nesouvisí s nějakým konfliktem či bezpečnostní situací. Jednalo se o cvičení Safeguard Přeštice 2022, které probíhalo od 20. do 23. května letošního roku, zapojilo se do něj 54 vojáků.

Rozvodna Přeštice společností ČEZ Distribuce a ČEPS se nachází mezi Přešticemi a Dolní Lukavicí. O víkendu ji obsadili vojáci v rámci cvičení. "Cvičení jednotek Aktivní zálohy Armády ČR s názvem Safeguard Přeštice 2022 zorganizovalo Krajské vojenské velitelství Plzeň ve spolupráci se společnostmi ČEPS a ČEZ Distribuce. Jeho cílem bylo prověření úrovně připravenosti Armády ČR k plnění úkolů zajišťování teritoriální ochrany a obrany při střežení rozvodny," řekla QAPu Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ.

Lidé se s vojáky setkali už u silnice. "Na příjezdové komunikaci byla v rámci akce vybudována kontrolně propouštěcí místa pro kontrolu vjíždějících vozidel a osob vstupujících do objektu. Kromě rutinních činností při střežení procvičovali vojáci také reakce na nenadálé a nestandardní situace," uvedla dále Holingerová.

„Cvičení Safeguard Přeštice 2022 potvrdilo výbornou spolupráci ČEPS s Armádou ČR, v tomto případě konkrétně s KVV Plzeň. Akce tohoto typu jsou pro nás velmi důležité a účastníme se jich pravidelně, protože jako provozovatel přenosové soustavy musíme byli připraveni řešit možné mimořádné situace potenciálně ohrožující její bezpečný a spolehlivý provoz,“ řekl bezpečnostní ředitel ČEPS Martin Bílek.

 

foto: Milan Janoch

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24