QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 14:31

Dopravní nehoda v Libušínské ulici v Plzni

Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z  místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.

Vydejte se k nejvyššímu vodopádu Šumavy - FOTKY

13.12.2021 9:31

Bílá strž v údolí Bílého potoka je nevyšší vodopád na české straně Šumavy. Vodopád se nachází ve stejnojmenné národní přírodní rezervaci, ve které se zachovaly zbytky původního lesa.

Vodopád Bílá strž_foto QAP (9)
Vodopád Bílá strž_foto QAP (10)Vodopád Bílá strž_foto QAP (1)Vodopád Bílá strž_foto QAP (2)Vodopád Bílá strž_foto QAP (4)Vodopád Bílá strž_foto QAP (5)Vodopád Bílá strž_foto QAP (6)Vodopád Bílá strž_foto QAP (7)Vodopád Bílá strž_foto QAP (12)Vodopád Bílá strž_foto QAP (3)Vodopád Bílá strž_foto QAP (8)Vodopád Bílá strž_foto QAP (9)Vodopád Bílá strž_foto QAP (11)Vodopád Bílá strž_foto QAP (13)Vodopád Bílá strž_foto QAP (15)Vodopád Bílá strž_foto QAP (14)Vodopád Bílá strž_foto QAP (16)Vodopád Bílá strž_foto QAP (17)

Výlet můžete začít z několika míst. Pokud už jste vyrazili k oblíbenému Černému jezeru, můžete od něj dojít přímo k Bílé strži po červené turistické trase.

Další možností je vyjít od železniční stanice Hamry – Hojsova stráž. Z nádraží ze začátku půjdete po modré trase, která vás povede přes obec Hamry. Po šesti kilometrech dojdete na rozcestí Pod Statečkem a odtud se napojíte na žlutou trasu, ta vás povede lesem a kousek i přes louku k Bílému potoku. Po trase dojdete do Národní přírodní rezervace Bílá Strž, k jejíž nejkrásnější části vás dovedou ukazatele. K vodopádu se dostanete přes zabudovanou vyhlídkovou terasu, která vede nad ním. Přístup k samotnému vodopádu je sice zakázán, ale ze zabudované terasy se vám i tak ukáže v plné kráse.

Celá cesta je z větší části mírně do kopce. V zimě kolem strže vedou i lyžařské běžecké trasy.

Samotný nejvyšší šumavský vodopád dosahuje sedmi metrů. Patří mezi nejlákavější části Národní přírodní rezervace Bílá Strž, která má celkovou rozlohu cca 79 hektarů. Rezervace zahrnuje údolí Bílého potoka se svahovými, druhově a věkově pestrými lesy. Stáří převážně smrkových porostů přesahuje 200 let.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24