QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava klientů v janovickém Domově Clementas - FOTKY

24.06.2022 10:00

Domov s pečovatelskou službou v Janovicích nad Úhlavou připravil vyjímečnou výstavu svých klientů. Výstava bude v Janovicích do konce června, poté ji můžete zhlédnout například v Klatovech.

Klatovsko_výstava_Domov Clementas (16)
Klatovsko_výstava_Domov Clementas (1)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (2)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (3)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (4)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (5)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (6)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (7)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (8)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (9)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (11)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (10)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (12)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (13)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (14)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (15)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (16)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (17)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (18)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (19)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (20)Klatovsko_výstava_Domov Clementas (21)

Domov Clementas se nachází v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. Domov s pečovatelskou službou pomocí arteterapie umožňuje svým klientům rehabilitovat a naučit se něco nového. Zcela výjimečná výstava, zrhuba dvou stovek děl klientů, bude ke shlédnutí v prostorech Domova Clementas do konce června a následně bude sedm měsíců putovat po různých místech, nejen v Plzeňském kraji.

Výstava s názvem Barevný otisk v nás vznikla za účasti místní arteterapeutky Lenky Kindelmannové, odborným garantem je arteterapeut Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladimír Blažek. „Výstavy těchto marginálních skupin, v tomto případě jedinců s Alzheimerovou chorobou či handicapem, jsou poměrně vzácné. Pokud k nim dochází, pak na půdě daného zařízení - tato výstava je tedy vyjímečná. Myslím, že je to vhodná forma, jak veřejnost seznamovat s touto problematikou a prezentovat svoji práci," okomentoval výstavu Blažek, který patří k největším odborníkům na danou problematiku v Plzeňském kraji.  

Výstavená díla jsou různorodá. „Snažila jsem se je sestavit tak, aby si klienti vyzkoušeli co nejvíce výtvarných technik. Nechybí ani keramika a Land art tedy malování na kámen. Některé výtvory zdobí naší zahradu,“ uvedla Lenka Kindelmannová a dodala: „Součástí jsou také díla klientů, kteří potřebují individuální přístup a nechtějí tvořit ve skupině. Tvořili jsme na jejich pokojích, kam jsme s kolegyní docházely.“

Ve zdejší kavárně naleznete model hradu Radyně. Autoři uměleckých děl jsou často i ležící klienti, které autorka výstavy Lenka Kindelmannová navštěvovala na jejich pokojích, kde klienti upoutaní na lůžko tvořili. 

Výstavu bude možné v janovickém Domově Clementas shlédnout do konce června, následně bude sedm měsíců putovat po různých místech nejen v Plzeňském kraji. Bude k vidění v Městské knihovně v Klatovech, v Základní škole v Čapkově ulici v Klatovech, na Základní škole ve Kdyni a v jedné pražské galerii.

 

foto Domov Clementas

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24