QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava v mázhauzu radnice připomíná historii plzeňského letectví - FOTO

22.07.2021 7:00

Výstavní panely v mázhauzu plzeňské radnice ukazují historii i současnost letectví v Plzni. Připomínají, že letos uplynulo 30 let od založení Letecké záchranné služby Armády ČR Plzeň-Líně.

210721_Letectvi_Plzen_4
210721_Letectvi_Plzen_4210721_Letectvi_Plzen_2210721_Letectvi_Plzen_1

Výstava mimo jiné připomíná i že před 110 lety se narodil generálmajor Antonín Liška, který se za druhé světové války jako pilot RAF zapojil ve Velké Británii do zahraničního odboje.

„Generálmajor Antonín Liška byl čestným občanem města Plzně, čestným občanem obce Hromnice a čestným předsedou Aeroklubu Plzeň-Letkov. Připomínáme také historii a činnost všech leteckých spolků v Plzni, k nimž měl generál Liška nějaký vztah,“ uvedl mimo jiné v pondělí 19. června při vernisáži za organizátory výstavy Miroslav Neumann z Aeroklubu Letkov.

„Jsem rád, že termín výstavy padl do doby, kdy jsou možná setkání a že si ji tedy mohou Plzeňané i návštěvníci města prohlédnout. Výstava je unikátní a významná. Myslím si, že mnoho lidí v Plzni ví o úctyhodných vojenských tradicích, které jsou spojená s Plzní. Ví o hrdinství Antonína Lišky, Jana Romana Irwinga či Miroslava Štandery, kteří ukázali věrnost tradicím masarykovského Československa a na počátku druhé světové války se vypravili do zahraničí bojovat proti nacismu. Méně známá je ale skutečnost, že Plzeň byla jednou z kolébek letectví v naší zemi. Na této výstavě je k vidění mimo jiné například panel s odvážnými aviatiky, kteří netušili, zda se ze svých leteckých pokusů vrátí,“ podotkl při vernisáži primátor města Plzně Martin Baxa. Jedním z těch, kdo patřil k plzeňským průkopníkům letectví byl například tatínek plzeňského výtvarníka a historika Stanislava Bukovského, který na výstavu poskytl fotografii z rodinného archivu. Je na ní zachycen letecký mechanik Josef Bukovský u motoru letadla H-11 plzeňského konstruktéra Oldřicha Hallera. Josef Bukovský toto letadlo stavěl.

 

Foto: Plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24