QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Z Plzně se bude vyhánět zima. Městem projde průvod masek

25.02.2020 14:19

Vyhánění zimy z plzeňské kotliny se uskuteční už v závěru tohoto týdne. Průvod si dá sraz na Vinicích, pak se vydá přes zoo až k radnici, kde masky zimu uloží do rakve a zavřou do městské šatlavy.

foto-qap-cz (34)

Tradiční rozpustilé vyhánění zimy z plzeňské kotliny se uskuteční tuto neděli 1. března. Oproti minulým létům dostala letošní nemastná neslaná zima o týden navrch, ale po tomto datu už nebude mít šanci.

Účastníci akce si dají sraz v neděli 1. března ve 14 hodin před základní školou na sídlišti Vinice.

"Ze seřadiště se maškarní průvod, určitě plný originálních a stylových masek, přesune společně s přihlížejícími na statek Lüftnerka. Účastníci akce mají vstup do Zoologické a botanické zahrady města Plzně zdarma. Zde bude podle pohanského zvyku setnuta hlava línému slaměnému kohoutovi. To proto, že za vinu se mu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě halí ve tmě. Také se tady mezi sebou nemilosrdně utkají Zimomilci s Jaromilci. Nikdy se ještě nestalo, aby zvítězili ti první,“ sděluje za organizátory František Hykeš.

Další zastávka bude následovat v době od 15:15 do 15:45 na začátku aleje Kilometrovka u Kalikovského mlýna.

"Dětem cestu zpříjemní svezení na pivovarském voze taženém koňmi. Všem ostatním zahrají do kroku lidoví muzikanti. Vůdčí postava průvodu Jaromil XI. zde pronese svoji hlavní řeč a vyhlásí a odmění nejvtipnější masky. Zejména tu však vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana. To vše za doprovodu Senior kapely Totem,“ pokračuje František Hykeš.

Velké veselí určitě vypukne kolem 16. hodiny před radnicí poté, co bude zima pro jistotu spoutána, uložena do rakve a odnesena do městské šatlavy. "Jaromil XI. tak bude moci s čistým svědomím oznámit primátorovi města Plzně panu Martinu Baxovi, že zima byla z plzeňské kotliny definitivně vyhnána. Odpolední program vyvrcholí soutěžním pojídáním masopustních koblih Plzeňský koblížek o titul Koblížkového krále a prince,“ uzavírá František Hykeš.   

FOTO: ilustrační   

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24