QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zájem o šumavskou divočinu roste. Více turistů přijíždí z Německa

27.11.2018 19:07

Speciální programy jako je splouvání Vltavy nebo výlety s průvodci do divočiny i rozsáhlé území, do kterého nezasahují lidé, to vše láká na Šumavu stále více návštěvníků.

IMG_4621

Do všech informačních návštěvnických center v národním parku od ledna do konce října letošního roku zavítalo přes 546 tisíc lidí. Loni za stejné období to bylo 540 tisíc návštěvníků. Zásadně vyšší nárůst návštěvnosti registrují strážci Národního parku Šumava v terénu.

 "Prášilské jezero, jezero Laka, Březník, Poledník, Vltavská cesta spojující Stožec a Novou Pec nebo třeba Tříjezerní slať. To jsou jen některé z lokalit, které naši strážci dlouhodobě sledují a zaznamenávají kvalifikované odhady návštěvnosti. Letošní návštěvnost všech námi sledovaných míst je přes 1,2 milionu lidí. Za stejné období loňského roku zavítalo na sledovaná místa "jen“ 1 milion návštěvníků,“ uvádí vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš.

"Zajímavé je také porovnání letošní návštěvnosti s rokem 2015. Tehdy přišlo na sledované lokality 830 tisíc turistů, tedy o zhruba 400 tisíc lidí méně než letos. Přitom v první polovině letošní sezóny bylo na území národního parku několik omezení, kdy z důvodu těžby byly uzavřeny některé turistické cesty. Uzavřená byla i část turistických tras na Boubíně,“ dodává Adam Diviš.

Skutečná návštěvnost Národního parku bude podle mluvčího Jana Dvořáka určitě vyšší, odhadem hodně přes dva miliony lidí. Mezi nejnavštěvovanějšími cíli Národního parku jsou Modrava, Jezerní slať a Prameny Vltavy s Bučinou.

Více turistů přijíždí na Šumavu z Německa. "Ten trend je zřejmý. Letos, podle našich subjektivních odhadů, navštívilo naše informační středisko o zhruba pět až sedm procent více zahraničních turistů než loni. Jedná se hlavně o turisty z Německa,“ říká vedoucí informačního střediska a Návštěvnického centra Kvilda Dana Zývalová.

Vysoká návštěvnost panovala i na území Chráněné krajinné oblasti Šumava, například na území Královského hvozdu na Železnorudsku, kde jsou tři největší taháky – Černé a Čertovo jezero plus největší vodopád na Šumavě Bílá Strž.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24