QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Žena nebo muž? Aneb divadelní představení Transky, body, vteřiny

13.09.2020 12:29

V rámci Mezinárodního festivalu Divadlo měli plzeňští diváci jedinečnou příležitost zjistit pravdu o prvorepublikové rekordmance Zdeně Koubkové. Skandál, který otřásl celým světem, představili v Plzni herci z Divadla Petra Bezruče. 

8911-transky-body-vteriny
8911-transky-body-vteriny8906-transky-body-vteriny8905-transky-body-vterinyv_transky-body-vteriny-05v_transky-body-vteriny-04v_transky-body-vteriny-03v_transky-body-vteriny-01v_transky-body-vteriny-028855

Divadelní hra Transky, body, vteřiny vypráví příběh držitelky světového rekordu v běhu na 800 metrů z roku 1934. Zdena Koubková byla oslavována jako nejlepší běžkyně světa. "Jste, Zdeno, muž." Uplynulo několik měsíců a se Zdeny se stal Zdeněk. 

 

"Tak kdo vlastně jsi?" "Já nevím!"

Právě tento neobvyklý příběh, který šokoval celý svět, se stal námětem na novou hru režiséra Tomáše Dianišky. Zdena Koubková, dnes již už zapomenutá meziválečná držitelka rekordu, se narodila s reprodukční vadou. Do svých dvaadvaceti let prožívala nepopsatelné peklo. Den co den byla terčem posměchu a šikany. V roce 1934 zaběhla světový rekord a svět se jí otočil naruby. Jelikož ještě v tentýž rok lékaři zjistili, že Zdena je vlastně Zdeněk. Po návratu z USA, kde podstoupila náročnou a drahou operaci změny pohlaví, do rodné vlasti se Zdeněk stal úspěšným ragbistou a dožil svůj zprvu neklidný život jako muž. 

 

Tomáš Dianiška opravdu umí

Režisér Tomáš Dianiška opět dokázal zrežírovat příběh, který vás nenechá spát. Dianiška zvolil retrospektivní vyobrazení příběhu a zde vsadil na správnou notu. Prolínání příběhu výpovědi novinářce a vzpomínek na dětská a dospívající léta ukazují na jednotlivé milníky ve Zdenině životě. Na milníky, kde Zdena ztrácí svou vlastní identitu - nechutné scény znásilnění, brutální scény, při kterých se na Zdenu i močí, zamilované scény z tanečního parketu a na závěr scéna operace, při které vám ukápne slza. 

Příběh se odehrává ve 30 letech minulého století. Na scéně nechybí tehdejší vzestup nacistické ideologie. Na výlohy se píší protižidovské nápisy, sportovní komentátoři jsou celí "paf" z árijských sportovců. Ačkoliv se jedná o nelehkou dobu a zdrcující příběh talentované sportovkyně, inscenace je doplněna o humorné vsuvky, které vás zaručeně pobaví. 

 

Na jevišti zářil soubor Bezručů

Do hlavní role obsadil Dianiška mladého talentovaného herce Jakuba Burýška. Ten se perfektně zhostil přeměny z něžného pohlaví na pořádného mužského. Na scéně předvádí pády i vzestupy a hází na diváky pořádnou dávku emocí. 

V inscenaci excelují i další herci a to hned v několika rolích najednou. Nesmím opomenout Pavlu Gajdošíkovou, která vystřihla rovnou tři role - zoufalou matku, atletku i Zdeninu první lásku. Dokonale prezentuje zamilovanost a dobový postoj vůči menšinám.

Do role nelítostného trenéra, který se nebojí Zdenu drtit, doktora, který oznámí Zdeně, kdo opravdu je, byl obsazen Michal Sedláček.

S rolí největšího Zdenina soka, skauta, principála se popral na jedničku Ondřej Brett.

V neposlední řadě stojí za zmínku i herecký výkon Vojtěcha Johaníka, který bravurně zahrál otce, komentátora a Zdenino postiženého spolužáka Kubu, se kterým Zdena zažívá první menší sexuální interakci.

Do role porodní báby, šamanky a zvědavé novinářky Lídy Merlínové, jež je opravdu skutečná postava, nebyl obsazen nikdo jiný než fantastická Markéta Matulová. 

"Skláním se před všemi herci, protože předvedli perfektní výkon. Nejvíc mě dostala scéna operace, kdy se ze Zdeny stává Zdeněk. Celou tuhle scénu naprosto podtrhl zpěv Jakuba Burýška. Ukápla mi slza," prozradila jedna z divaček Magdaléna Janochová. 

Celou divadelní hru obohacuje hudba Matěje Šteska, díky které vám bude běhat mráz po zádech. Za dramaturgií stojí Kateřina Menclerová a David Košťák. O výpravu se postarala Lenka Odvárková. Kostýmy i celá scéna si zaslouží velký obdiv, jelikož naprosto korespondovaly s dobou, ve které se děj odehrává.  

 

"Příběh mě nadchl. Myslím, že je škoda, že o této osobnosti neslyšíme častěji. Právě Zdena byla ta, která přinesla na trh, v dnešní době bychom řekli, homosexualitu i transsexualitu, která dříve byla tabu. Byla to silná osobnost, která si prošla peklem, ale můžeme ji děkovat, že to nevzdala," řekla nadšená Zuzana Burianová, divačka. 

 

Inscenace měla premiéru na začátku minulého roku a na svém kontě má několik nominací a vyhrála i několik cen. Divadelní představení získalo Ceny divadelní kritiky 2019 v kategoriích inscenace roku a poprvé uvedená česká hra roku. Herec Jakub Burýšek byl také oceněn jako talent roku a obdržel cenu Jantar 2019 v kategorii činoherní herec roku. Déle inscenace získala nominaci na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry.

 

Dianiška i divadelní soubor z Divadla Petra Bezruče v Ostravě odvedlo skvělou práci. Plzeňští diváci odměnili herce za dechberoucí výkony dlouhým a bujácným potleskem. Ještě před Divadlem Alfa, kde se představení hrálo, mnozí diváci vstřebávali zážitek a nadšeně o hře diskutovali s ostatními. 

 

FOTO: Divadlo Petra Bezruče 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24